facebook
twitter

България

Управляващите се размечтаха за още 8 F-16

169
 Локхийд Мартин

Още преди да мине сделката със САЩ за 8 изтребителя F-16, управляващите се размечтаха за още 8 самолета от същия вид, и то на разсрочено плащане. 

Това стана ясно от тв изява пред Би Ти Ви на зам.-министъра на отбраната ген.-лейтенант Атанас Запрянов, който е председател на комисията и основен двигател на сегашната сделка. „Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, твърди ген. Запрянов, но уточни, че е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета.

Изявлението на генерала е твърде изненадващо не само защото идват твърде рано, но и защото следващите самолети за бойната авиация също трябва да минат през конкурентна процедура. Думите му идват на фона на критики за това, че сегашните 8 американски изтребителя ще трябва да се платят накуп, а пък самолетите ще бъдат получени едва след 2- 3 години. Затова и постоянно се дават примери с Бахрейн и Словакия, които купуват от същия вид самолети, но ще плащат и по-малко, и разсрочено. Обяснението за тях е, че те имат кредитна история със САЩ и вече са купували американска военна техника.

Зам.-министър Запрянов обяви, че не трябва да се правят внушения, че вземаме самолети, които нямат никакви способности. Той допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите. По негови думи компромисите, направени от българската страна, били намалението на ракетите за близък въздушен бой от 24 на 12, както и получаването на един вместо два резервни двигателя. В хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно, тъй като пилотите ще стрелят, поясни той.
„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия”, обясни ген. Атанас Запрянов.

"Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерския съвет и утвърдени от Народното събрание" - това пък заяви президентът Румен Радев. Той посочи, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности. Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта.

КАЛКУЛАТОР 

В същото време в четвъртък официално бе обявено, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е подписал договорите за придобиване на 8 самолета F-16 Block 70 и въоръженията за тях на обща стойност $1 256 153 980. За да влязат договорите в сила обаче, трябва да минат през Народното събрание.

Все още няма коментари

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2712 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3266 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

983 5

Влез или се регистрирай за да коментираш