Медия без
политическа реклама

У нас са останали 21 руски дипломати

Служебният министър на външните работи Николай Милков
БГНЕС
Служебният министър на външните работи Николай Милков

В момента в руското посолство в София, както и в консулствата на Руската федерация у нас, има общо 21 дипломатически лица, трима консули и 16 души административно-технически персонал. Това стана ясно от отговора на служебния външен министър Николай Милков на въпрос на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов относно това колко души персонал на руското посолство са останали у нас, след като през лятото кабинетът "Петков" предприе безпрецедентни мерки и изгони огромен брой руски дипломати от България.

Решението да бъдат изгонени 70-те служители на руското посолство в София е било основано на информация, съдържаща се в три доклада на ДАНС.

Въпросът бе зададен по повод информация, че в България са останали руски дипломати, чиито брой е по-голям от този на дипломатите на Великобритания, Франция и Германия взети заедно.

В края на юни тогавашният премиер в оставка Кирил Петков обяви, че 70 души от руското посолство трябва да напуснат страната ни. Преди тази дата у нас имаше 116 руски дипломати. Решението служителите да бъдат изгонени е било основано на информация, съдържаща се в три доклада на ДАНС, съобщи тогава Петков. Имало е и доклад на МВнР по темата. Тогава обаче се разрази истинска буря в парламента, тъй като ходът на Петков съвпадна с преговорите за съставяне на правителство. В резултат БСП заяви, че прекратява всякакви преговори с водача на ПП за съставяне на кабинет.

Кирил Петков предизвика и гнева на руския посланик в България Елеонора Митрофанова, която заяви, че Русия ще скъса всякакви дипломатически отношения със страната ни. Тя с ултимативен тон постави искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. Митрофанова заяви, че последствията за разрива в дипломатическите отношения между двете страни ще падне изцяло върху страната ни. Кирил Петков отказа да се съобрази с Митрофанова и постепенно скандалът утихна.

 

Русия заплаши да затвори посолството си у нас, ако изгонените руски дипломати не бъдат върнати на работа.  Това стана ясно от съобщение на външното ни министерство.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата