Медия без
политическа реклама

Тази нощ местим стрелките на часовника час напред

На 25 март отбелязваме "Часът на Земята"

25 Март 2023

На 25 срещу 26 март през нощта в 3:00 ч. въвеждаме лятното часово време. Стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с час напред.

На 25 март се отбелязва и "Часът на Земята". Най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата в България ще премине под знака на усилията на WWF за възстановяването на местообитания. По традиция в последната събота на март милиони хора в над 7000 града от 190 държави по света ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

Европейският парламент гласува през 2019 г. да се откаже от промените в часовото време, но никак не е сигурно кога и дали ще се случи това в действителност, припомня днес БГНЕС. Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март 2021 г.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Това води и до повече активни часове за работа и училище.

В ЕС преминаването към лятно часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG, която определя началото и края на периода за всички страни от ЕС. Тази директива се преразглежда и удължава на всеки пет години.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г.

Днес с тържествени богослужения православната ни църква празнува Благовещение. Празникът е  възпоменание на радостното библейско събитие, при което ангел Божи съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди дългоочаквания Спасител на света. В църковната традиция Благовещение е приет за празник на майката и жената.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?