Медия без
политическа реклама

Тагарев: Стриктно спазваме конвенцията от Монтрьо

БСП поиска оставката на военния министър

05 Юли 2023Обновена
Военният министър присъства на учение на полигон „Ново село“ с участието на италиански военнослужещи.
БГНЕС
Военният министър присъства на учение на полигон „Ново село“ с участието на италиански военнослужещи.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев категорично отрече да е говорил за евентуална промяна на конвенцията от Монтрьо, за да се подобри сигурността в Черно море срещу Русия. Опровержението той направи от полигона в Ново село, където наблюдава военно учение.

Конвенцията е международен договор, който поставя сериозни ограничения пред присъствието на военни кораби в Черно море на държави, които не принадлежат към Черноморския регион. Преди няколко дни Тагарев беше цитиран от БНТ да казва, че независимо от конвенцията, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в региона с разузнавателни и други средства.

От страна на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ цитираните думи предизвикаха объркване и предпазливост. А БСП направо поиска министърът да напусне поста си. На брифинг в парламента соцлидерът Корнелия Нинова определи изявлението като „категорично нарушение на международното право“. „Ние искаме незабавно оставката на министър Тагарев. Той вече е вреден за България. Действията и думите му са опасни за националната сигурност, за сигурността на българските граждани, за мира и за неутралитета на България, за който ние претендираме“, обяви Нинова пред медиите.

По-рано водачът на „Възраждане“ Костадин Костадинов излезе със специална декларация от парламентарната трибуна по същия повод. Той също обвини Тагарев, че предлага страната ни да наруши международно споразумение. И прогнозира, че навлизането на военни кораби на страни, които не приндлежат към региона, ще засили напрежението в Черно море.

От Ново село военният министър заяви, че цитираното в медиите негово изказване е "изключително странна и неочаквана интерпретация на моите думи". Той посочи, че конвенцията от Монтрьо е валиден международен документ и няма изгледи да бъде изменен. "Всичко, което обсъждаме и говорим, е в стриктно съответствие с този международен документ", увери Тагарев. И предположи, че "някой е решил да интепретира думите ми по начин, който му изнася политически, за пропагандни цели".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата