Медия без
политическа реклама

Съдът прекрати делото за 1 млн. лв. срещу Елена Йончева

Илияна Кирилова

Софийският градски съд (СГС) прекрати делото, заведено от бизнесмена Иван Саздов срещу евродепутата Елена Йончева, съобщиха в понеделник от съда. Гражданският иск бе заведен по Закона за задълженията и договорите по текста за непозволено увреждане и бе на стойност 1 млн. лв. Ищецът обаче не е внесъл изискуемата по закон държавна такса от 4%, т.е. 40 хил. лв., и това е причината СГС да прекрати делото. Решението не е обжалвано и е влязло и в сила.

Саздов заведе дело срещу Йончева заради публичните й твърдения, че е участвал в тайна схема за покупка чрез офшорка на къща в Барселона и така е подпомогнал премиера Бойко Борисов, когото Йончева също свързва с къщата. Бизнесменът твърдеше, че е наклеветен, набеден и че е пострадало доброто му име. Това стана в края на май, когато, преди да стане евродепутат, Елена Йончева обяви,че парите за построяването на сградата в Барселона били осигурени чрез сложна схема от фирми, в които били "изплували" имена на хора, близки до Борисов - негов братовчед, бивш съдружник и др. Тогава тя твърдеше, че разполага с всички документи по случая и че е готова да ги предостави на прокуратурата, но след това нещата отшумяха и на практика Йончева изостави случая.

Самият Иван Саздов управлява "Тенис клуб Банкя" и бе сред основателите на инициативния комитет, издигнал Борисов за кмет на София преди почти 15 години. Борисов винаги е отричал да има нещо общо с имота в Барселона.

Още по темата