Медия без
политическа реклама

Стопанската академия в Свищов е пред финансова криза

За последните 4 години приемът в университета е намален наполовина

Възможно е Стопанската академия в Свищов да не може да изплати пълните заплати и следващите месеци.
Стопанска академия Свищов
Възможно е Стопанската академия в Свищов да не може да изплати пълните заплати и следващите месеци.

Сериозна финансова криза се задава пред Стопанската академия в Свищов. За ноември месец преподавателите там са получили само 60% от заплатите си заради недостиг на средства в бюджета на вуза. Това съобщи за "Сега" ректорът на висшето училише доц. д-р Иван Марчевски

"На този етап съм издал заповед да се изплатят 60% от възнагражденията. Ще видим в края на месеца какви постъпления от такси ще влязат, възможно е да се изплати пълният размер, но може би средствата няма да стигнат", коментира той, като прогнозите му са на годишна база университетът да завърши с дефицит от поне 2 млн. лв. В същото време от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ обмислят да подкрепят свикване на събрание за вот на недоверие към ректора, който според тях е управлявал неразумно академията и е правил много необосновани разходи за ръководните кадри.

От ръководството на Стопанската академия алармираха още м.г., че бюджетът им не стига заради това, че държавата от няколко години намалява броя на приеманите от тях студенти. Тази година първокурсниците в степен бакалавър в Свищов бяха 454 на брой (плюс още 326 студенти в платено обучение), което е намаление с 25% спрямо миналата година. За последните 4 г. бройките за държавна поръчка са намалени наполовина. Намалението не може да бъде компенсирано дори със средствата, които вузът получава за качество на обучение - т.г. бюджетът му отново е 4.3 млн. лв. От академията подкрепят политиката на МОН за редуциране на приема по масовите икономика и администрация и управление, но според настояват техният случай да се разглежда отделно, тъй като обучават само в тези две направления и съответно нямат никакви други възможности за компенсиране на недостига.

Доц. Марчевски посочи, че разходите на вуза са свити с 2.5 млн. лв., а персоналът е намален с 25%. За обезщетения на освободените лица обаче са изплатени 650 хил. лв. "Свиваме разходите, но не е възможно да догоним темпа на свиване на приходите", заяви той. По думите на ректора университетът досега се е справял някак си, благодарение на преходния остатък от минали години, но тези пари свършват. "Недофинансирани сме, надяваме се държавата да ни помогне и да уважи усилията, които полагаме от 2017 г.", апелира той.

От синдиката обаче са категорични, че лошото финансово положение на академията в Свищов се дължи на неразумно управление и надвишаване на разходите над очакваните приходи. "Ректорът е плащал големи заплати, правил е необосновани плащания - например на председателя на Контролния съвет, или пък на председателя на Общото събрание, който е получавал допълнително по 900 лв. към заплатата си, въпреки че свиква ОС само веднъж в годината", коментира Лили Вълчева от синдиката. По думите й доц. Марчевски е посегнал и на преходния остатък, който от 7 млн. лв. през 2016 г. вече е на нула. Вузът е намалил самоволно базата си за прием на студенти в държавна поръчка - през 2017 г. е можел да приеме 900 студенти държавна поръчка, но е решил 200 от тях да са в платена форма, като по този начин са нанесени финансови щети на академията, смята още тя. Така, общо студентите в СА през 2019 г. са 2680, докато през 2017 г. са били 4975.

Вузът губи от платените студенти, защото таксата им не покрива на 100% стойността на цялото обучение. Държавната субсидия за обучение на студентите - в размер на 70% за тази учебна година, е 1016 лв., а останалите 30% студентите внасят в Академията - тя е около 460 лв. за два семестъра. "На кандидат-висшистите в платена форма таксата се удвоява, но тя не покрива напълно средствата, които в случая трябва да са 1476 лв. Вместо това, студентите в платено обучение заплащат 920 лв. Следователно разликата е в ущърб на Академията, преподавателите, а и е дискриминация спрямо останалите студенти", казва Вълчева.

"Административният персонал в Стопанската академия е от 222 души, включващ ректор с две секретарки, четирима зам.-ректори, 10 броя обслужващи звена, 22 броя обособени звена, 34 чистачки (работят на две смени), 23 портиери и т.н., а преподавателите са 176. Заплатата на един асистент е 748 лв., колкото е и на един организатор хранене, а на главен асистент е 870 лв. - колкото на ръководител ремонти и поддръжка. И още, в изнесения в София офис работи мениджър срещу 2005 лв., а организатор на офиса - с 1040 лв. Но заплатите на доцентите в СА са 1143 лв., а на професорите - 1777 лв.", възмущава се Вълчева.

Синдикалната организация в Академията е оспорила заповедта за изплащането само на 60% от заплатите пред инспекцията по труда заради това, че в нея липсват икономически мотиви, не е съгласувана с профсъюза и не включва ръководните кадри. От синдиката призовават ректора да върне неправомерно надветите според тях суми, дадени на ръководните кадри за целия период на управление от 2016 г. досега, които по техни изчисления са в размер на четвърт милион лева. До края на месеца, ако не се приемат синдикалните преговори за нов дизайн на работните заплати, те планират да подкрепят организираното за началото на декември събрание за вот на недоверие срещу ректора на СА.


ВИЗИТА

В края на миналата седмица по идея на синдиката просветният министър Красимир Вълчев се срещна с ръководството на Стопанската академия именно заради въпросните финансови неволи. Според него проблемите на Свищовския вуз са резултат на стари грешки - репутационен проблем, но и на обективните реалности (намаление на студентите, географски особености и др.). Вълчев препоръча да се наблегна на развитие на научните изследвания, включване в европейските университетски мрежи и отваряне към международното образователно сътрудничество. "Съгласен съм, но това не е панацея. Дори да увеличим научната си дейност два пъти, за което са нужни поне 2-3 години, това няма да увеличи двойно бюджета ни. Не виждам как ще изплуваме в близките 1-2 г. без помощ от държавата", заяви ректорът доц. Марчевски.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата