facebook
twitter

България

Шабленското езеро се източило само

Нено Димов възнагради местната екоинспекция с 5 млн. лв. по "Околна среда"
648
Изпепелената тръстика. Снимка: БДЗП

На Шабленското езеро е прокопан канал, но водоемът се източил сам. Тази неразбираема версия изказа пред БНР Миглена Иванова, експерт „Защитени територии” в РИОСВ-Варна. Преди дни Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) констатира екокатастрофа там, вследствие на понижено с около метър водно ниво. Районът е част от "Натура 2000", а информацията е, че езерото е източено заради наводнение в близката до него правителствена резиденция. Случаят спечели вниманието на премиера Борисов, който прати министър Нено Димов лично да провери ситуацията. "Ние, които сме направили толкова много за опазване на околна среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина", заяви Борисов. 

Както може да се очаква, Димов установи, че всички дейности около източването на езерото са извършени в срок и съгласно правилата, а пред него управителят на резиденцията Кралю Кралев обясни, че от 20 години всяка година правят това пускане поради високите нива на водите, които наводняват сградите. Т.г. изпускането било на 15 февруари.

Според Миглена Иванова самото оттичане е станало “по естествен път”. “Каналът се е формирал естествено от водите”, каза тя, въпреки че обясни, че е ползвана техника. Малко повече светлина хвърли Михаил Илиев от БДЗП. Според него прокопаният канал бил широк едва метър. Тръгвайки обаче, водата формирала корито от 15-20 метра. В крайна сметка най-вероятно се е целяло минимално изпускане, но се е получило голямо.

БДЗП е алармирала прокуратурата по случая. Същото е направила и екоинспекцията за опожарени около 17 декара тръстика. Запалена от неизвестни извършители е площ, освободена от водата след оттичането. БДЗП предполага, че огънят е във връзка с мерките по опазване на резиденцията.

 

ФИНАНСОВ РЕЗУЛТАТ

Цялата тази сага доведе до благоприятен за РИОСВ-Варна финансов резултат. Изпратен от премиера Борисов да провери на място ситуацията, екоминистърът Нено Димов съобщи, че по програма „Околна среда“ се отпускат към 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро. С парите ще се разпорежда варненската екоинспекция.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бившият зам. министър Александър Манолев вече е обвиняем за източване на еврофондове

26.04.2019

ИВАН ПЕТРОВ

1173 4
Нено Димов: Шабленското езеро е затлачено с тиня и рибата изчезва

22.03.2019

1082 52
Борисов и Димов дискутират измират ли птици на Шабла

20.03.2019

1004 10

Коментари

сталкер пустиняк

На Шабленското езеро е прокопан канал, но водоемът се източил сам. Тази неразбираема версия изказа пред БНР Миглена Иванова, експерт „Защитени територии” в РИОСВ-Варна. 

Както може да се очаква, Димов установи, че всички дейности около източването на езерото са извършени в срок и съгласно правилата, 

 

Нагъл, по-нагъл, гербераст!

Shaaban_bin_Robert

Сам си падна върху ножа и така - 17 пъти!

dobadoba

От цялата работа РИОСВ-Варна е на плюс.

Едни 5 милки отгоре за езерата, каквото и да означава това.

⚓️

Само за протокола: някой знае ли докъде докараха кея при фара на Шабла?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×