facebook
twitter

България

Само медици ще практикуват нетрадиционно лечение

111
Илияна Кирилова

Хора със средно образование вече няма да могат легално да практикуват неконвенционални методи за лечение, гласят промени в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство. Правото на подобни практики ще е само на хора с медицинско образование - лекари, зъболекари, фармацевти и специалисти по здравни грижи. От над 10 години законът позволява на лечители да се регистрират в местната здравна инспекция и да практикуват някой от разрешените от закона неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху здравето - използване на нелекарствени продукти от органичен или минерален произход, нетрадиционни физикални методи, акупунктура или ирисова диагностика. 

За да се гарантира, че подобно лечение няма да е опасно за пациентите, от лечителите се изискваше освен диплома за средно образование да имат успешно изкарани поне 4 семестъра във висше медицинско училище с обучение по анатомия, патология и физиология. Тъй като изискването е на практика неизпълнимо, от МЗ решават да го отменят. Например в столичната здравна инспекция са регистрирани 152 практикуващи неконвенционални методи, огромната част от тях са лекари и физиотерапевти, но не е ясно има ли учили анатомия хора със средно образование.

"Предвиденото в закона 4-семестриално обучение обаче не е в състояние да осигури гарантиран обем медико-биологични теоретични знания и практически умения, необходими за практикуване на неконвенционални методи", мотивират се от министерството. 

Все още няма коментари

Още

МЗ коригира правилата за безплатни специализации на лекари

08.05.2019

АНА АТАНАСОВА

105
Здравните власти проверяват цените на лечението по Черноморието
Виновните за престъпления и катастрофи ще плащат лечението на жертвите си

Влез или се регистрирай за да коментираш

×