facebook
twitter

България

Сачева ще убеждава и синода, че няма да отнема деца

225
 Илияна Кирилова

Новият социален министър Деница Сачева ще  пробва да убеди и Светия синод, че законът за социалните услуги не противоречи на семейните ценности и няма да отнема деца от семействата им. Тя е изпратила молба за среща с духовниците, на която да обсъдят притесненията им. Това съобщи самата тя вчера след първата от серията визити - с парламентарната група на ГЕРБ, които започна с цел да успокои разбунените в обществото духове относно закона, който трябва да влезе в сила от Нова година.

Патриотите вече поискаха отлагането на документа с 6 месеца, за да се прецизират някои текстове в него, свързани с "устоите на семейството и неговата роля при отглеждането на децата". Преди дни и Сачева подкрепи искането с мотива, че "социалната политика трябва да сближава хората, а не да ги разделя", както и че управляващите не могат да проявяват високомерие към страховете на хората. Затова и се предвиждат серия от разговори със заинтересованите страни - след ГЕРБ такива ще има и с другите партии, със сдружението на общините, НПО-та, протестиращи срещу закона, организации на хората с увреждания и др. Окончателно решение за отлагане на закона обаче още не е взето.

„Законът не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това. Напротив, с него се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности да има по-голяма инвестиция в социалните работници - в тяхното обучение, квалификация и тяхната професионална отговорност", успокои социалният министър Сачева от парламента. По думите й в момента съществуват над 1350 социални услуги, като от тях едва 15% се извършват от неправителствени организации, а останалите 85% - от общините. „Става дума за различна форма на грижа за хора с увреждания, възрастни хора, бездомни хора, за деца, които имат нужда от подкрепа, от информиране, застъпничество, грижа за хора, които са болни“, посочи Сачева. Една от основните критики на духовниците е именно, че новият закон акцентира върху частните доставчици на социални услуги, които според тях могат да бъдат проводници на чужди интереси, вредни за обществото. "Основните доставчици на услугите са общините, а законът се отнася до отговорностите на социалните работници, до повишаване на квалификацията им", настоя обаче Сачева.

Според нея голяма част от притесненията, че деца ще бъдат отнемани от родителите им, идват от българи зад граница, които нямат правна защита, не са сключили брак с партньора си от друга страна от ЕС и изпитват трудности със социалните системи. Социалното ведомство не е водило разследване кой подстрекава страховете на хората, но ако се установи, че има такива организации, ще бъде сезирана прокуратурата, закани се министърът.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Социалният министър: Не отнемаме, а връщаме деца в семействата

01.02.2020

198 2
Втора програма ще дава бонуси на специалисти от чужбина
Ердоган дари Меркел с огледало и шлем

24.01.2020

Обновена

1324 8

Коментари

Антей

 

Ей, голямо БЕЗОЧИЕ !!!

 

Първо, хлевоусти по ГЕРБ в 2013 г., че били репресивни

гадове за местен бизнес и администрация,

 

после хленчи и се самонабутва

 

да става зам.министър и министър,

и най-безочливо се оправдава - "ми човек се развива!"

 

Каква морална нечистоплътност!

 

Родители и Светия синод и обикновените българи

искаме 

ОТЛАГАНЕ на Закона за социалните услуги,

 

обаче милата женица  - иска да ни омайва с думички

 

колко "човеколюбив" по думите й,

е този всъщност ... "човекоядски" закон.

 

Не, не искаме никакви обяснения от човек,

който може да хлевоусти и после да

казва, че така ... "се развива"!

 

В писмото си Светия Синод описа подробно, че

този закон е заплаха за семейството и децата.

 

И че този

закон за социалните услуги - противоречи на Конституцията!

................................

 

Опааа, да не би чрез Закона за социалните услуги

да се прави опит да

"влезе" Истанбулската през задния вход, ъм?! 

 

☝️

 

Утринен зов

Я да не подценява Синода, пък и милиони граждани. Законът трябва да се отмени ИЗЦЯЛО.  Няма място за обсъждане. 

Evasion

Безкрайно интересно ще е какви аргументи ще изложи тази семпла женица пред Патриарха и синодалните старци...

Влез или се регистрирай за да коментираш