facebook
twitter

България

Прокурорът Гешев отказа да разкрие имотите на жената, с която живее

1505
Илияна Кирилова
Прокурор Иван Гешев не отрече да живее с жена, косвено свързана с бизнесмена Александър Ваклин чрез негов бизнеспартньор. Тя обаче не фигурира в декларацията му за конфликт на интереси.

Заместник главният прокурор Иван Гешев твърдо отказва да разкрие публично имуществото на жената, с която съжителства. В закона е дадена възможност той да скрие информация за лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, и той се възползва от нея.

Въпросът стана актуален, след като Фрогнюз освети смущаващи връзки между жената до Гешев Детелина Ханчева и съдружник на бизнесмена Александър Ваклин, който е основен свидетел на прокуратурата по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева. Ханчева е съдружник в "Отеа", където си партнира с "М Консулт 95", управлявано от Марио Кръковски. Последният е бил съдружник с Ваклин в "МС Консулт 2004" до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. Жената до Гешев е сключила и няколко имотни сделки с фирма, управлявана от Кръковски. Последната е от декември 2017 г., когато купува 0.89% идеални части от парцел в "Зона Б17" от "МС Консулт 2010". 

На въпрос на "Сега" дали би оповестил имотите на Детелина Ханчева, за да се разсеят съмненията, Гешев беше категоричен, че е "склонен във всеки един момент да изпълни законовите изисквания към себе си". Той обаче не отрече, че действително Ханчева е жената до него. "Защо ми задавате този въпрос? Доколкото виждам, част от имуществото ѝ е обявено вече в някои вестници. Защо аз трябва да го обявявам?", попита той. И определи информацията на Фрогнюз като компромат. "В учебниците на КГБ и Държавна сигурност, запознати с тях твърдят, че за добър компромат трябва, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано в сайта "Актуално", защото Фрогнюз не го чета и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носила отговорност за действия на роднини, близки и т.н. Но дори и по това време не се е носила отговорност за хора, които не познаваш", смята Гешев.

Попитан дали Ханчева е вписана в декларацията му в частта за конфликт на интереси, той заяви: "А вие можете ли да работите с интернет? Отворете и ще видите. Достъпът е до всички". При проверка се вижда, че Ханчева липсва в графата, въпреки че нейният бизнес може потенциално да постави Гешев в конфликт на интереси.

 

Ключови думи:

Иван Гешев, прокурор
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВСС спешно ще освободи Пламен Георгиев от съдебната система
"Ало" измамниците спечелили над 3.5 млн. лв. въпреки шумните акции
Лозан Панов поиска доказателства за прокурорските качества на Гешев

Коментари

Banshee
снимка на Banshee

Прокурорът Гешев и свидетелят му Ваклин са си ачик-ачик за закопчаване с общи белезници. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×