Медия без
политическа реклама

Правителственият "Фалкон" отново излезе извън строя

19 Февр. 2020
Снимка:БГНЕС

Правителственият самолет "Фалкон" пак  се е повредил и премиерът Бойко Борисов няма да пътува с него до Брюксел в четвъртък. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов трябваше да лети до белгийската столица за участие в заседание на Европейския съвет, на което се разисква европейския бюджет за 2021 - 2027 г.

При предварителното облитане на самолета, което е задължително преди всеки полет с премиер, президент или шеф на Народното събрание, автопилотът е отказал два пъти, става ясно още от съобщението. Затова министър-председателят ще пътува до Брюксел с големия правителствен "Ербъс".

Това е поредната авария с малкият правителствен самолет.

Миналия декември "Фалкон"-ът с премиера Бойко Борисов на борда бе приземен ръчно на пистата на летище София. Информацията тогава дойде от Министерски съвет, като до мярката се стигна, след като навигационната система отказала напълно при опит машината да бъде приземена без да има пострадали.

През пролетта на 2019 г. машината спука гума при кацане в Брюксел. Преди това имаше инцидент, при който не искаше да се отвори колесник и се наложи самолета да кръжи в небето.

След като се случиха инцидентите в средата на декември м. г. Министерски съвет възложи на "Авиоотряд 28", който стопанисва самолетите за полети на властта, поръчка за купуването на нов самолет.

На генералния директор на авиоотряда бе възложено да проведе преговори за сключване на договор за доставка на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение. После пък правителството отпусна до 55 млн. лв. за закупуване на нов самолет.

Още по темата