facebook
twitter

България

Правителствената болница ще стане "народна" най-рано през октомври

Преструктурирането на лечебното заведение се бави повече от месец над законовия срок
475
Илияна Кирилова

Преобразуването на болница "Лозенец" в търговско дружество се бави и ще бъде факт най-рано през октомври, съобщи "Медиапул". От Министерството на здравеопазването са обяснили пред агенцията, че пред преобразуването все още има административни пречки. По закон крайният срок за тази процедура изтече на 12 август. Това е поредната спънка в сагата със статута на лечебното заведение, известно като Правителствена болница.

В момента болница "Лозенец" е второстепенен разпоредител под шапката на Министерския съвет. През 2003 г. правителството даде зелена светлина базата на болницата да се ползва за откриване на медицински факултет към Софийския университет, като към днешна дата факултетът има акредитация да работи до 2024 г. с капацитет от 825 места.

В края на миналата година правителството изненадващо обяви, че ще преобразува лечебното заведение в специализирана детска болница, но идеята отпадна след протест на университета. Сега здравното заведение ще се преструктурира като търговско дружество държавна собственост под шапката на Министерството на здравеопазването под давление на премиера Бойко Борисов, който настоява болницата да не е правителствена, а редова. Не е ясно дали управлението й ще бъде прехвърлено на университета след преструктурирането. Към края на миналата година дълговете на болницата надхвърляха 30 млн. лв., а болницата бе поела ангажименти за други 60 млн. лв.

По данни на МЗ за земята и сградата на болницата вече са издадени нови актове за собственост, но се чакат документи от други администрации - областната администрация и данъчната администрация, така че да може да бъде финализиран процесът по прехвърляне на лечебното заведение. Очаква се процедурата да бъде финализирана след края на септември. Не е ясно кой и по какъв способ ще покрие дълговете на болницата.

Все още няма коментари

Още

Присаденият бял дроб засега е условно положителна вест
Предстои изслушване на Цацаров от патриотите

21.11.2019

69 2
Честваме Въведение Богородично

21.11.2019

158 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×