Медия без
политическа реклама

Почти 1 млн. лв. е платил парламентът за командировки в чужбина

Средствата са за 2018 г. и в тях не са включени 24 000 лв. за ловните изложения в Залцбург и Дортмунд

18 Март 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
hj.messe.at/presse
Четирима български депутати бяха на командировка през февруари на ловното изложение в Залцбург. Там между дегустации на дивечови деликатеси и разнообразни напитки са черпили опит как се лови сьомга в Швеция, както и диви свине, миещи мечки и други животни.

Близо 1 млн. лв. е похарчило Народното събрание за командировка на депутати в чужбина за миналата година. Това става ясно от отговори до в. "Сега" на главния секретар на НС Стефана Караславова, поискани по Закона за достъп до обществена информация. Точната сума е 920 275.48 лв., като тя е била платена за служебни пътувания на 160 народни представители. Парламентарният бюджет за 2018 г. беше над 60 млн. лв.

От списъка с пътуванията на депутатите, който бе предоставен и който е твърде общ и разбъркан - не по хронология на командировките, се вижда, че те се интересуват и от изкуство, не само от ловни изложения, които нашумяха напоследък. Оказва се, че през 2018 г. народни избраници са се насладили на "тържествени мероприятия и гастроли на Софийската опера и балет". От администрацията не посочват кои депутати са били и кои са държавите, които са посетили. Справка в интернет показва, че миналия май българската трупа гастролира в "Болшой театър" в Москва, след близо 40-годишна пауза. През октомври м.г. българските оперни певци и балетисти пък пожънаха успех и в далечна Япония. Той донякъде бе помрачен от нелепата проява на двама сценични работници, които изписаха "Локо София" на мемориала в Хирошима. 

В списъка фигурират и двете скандални командировки, глътнали няколко хиляди лева държавни средства - ловно-рибарското изложение в австрийския град Залцбург и форумът "Лов и куче" в германския Дортмунд. Двете специализирани изложения обаче се проведоха през януари и февруари тази година и средствата за тях са извън сумата за командировки за 2018 г. В тези две пътувания са били по четирима депутати, извън управляващата ГЕРБ, разкри преди дни БТВ. За изложението в Залцбург от бюджета на НС са били отпуснати над 13 хил. лв., а за това в Дортмунд са дадени 10 313 лв.  

Самолетните билети до Дортмунд и обратно обаче са излезли доста солено на парламента. На трима от депутатите те са възлизали по 1387 лв. на човек, а на четвъртия - 1770 лв. Оказа се, че фирмата, която е осигурила билетите, е избрана след обществена поръчка, но е попаднала в "черен" списък на нарушители, след като е сключила договора с НС. Цената на билетите била формирана "на база най-ниската на пазара нетна тарифа на билетите към момента на подаване на заявката", посочват от парламента за медията.

Командировката на депутатите в Залцбург през февруари пък предизвика скандал, след като се разбра, че в изложението са участвали двама депутати от левицата - Иван Иванов и Йордан Младенов, и така не са спазили партийното решение за бойкот на парламента. На всичко отгоре освен парите за командировка двамата са взели и добавка, тъй като изложението бе през почивни дни. Ръководството на БСП настоя двамата да върнат командировъчните, но се оказва, че това не е толкова лесно.

Пред "Сега" Иван Иванов обясни, че отишъл в счетоводството на НС, но не е могъл да върне взетите пари. Затова написал официална молба до председателя на парламента Цвета Караянчева, в която заявява, че иска да възстанови сумата от 3 хил. лв. От нея разходите за самолетен билет са 1382 лв., за хотел - 1308 лв., а джобните - 342 лв.

Освен Иванов, според справката на парламента, за цялата 2018 г. само един народен представител се е отказал от парите си за пътуване в чужбина и ги е върнал в бюджета на НС.

 

ПО СЛУЖБА

Справката сочи още, че депутати са участвали и в официалните посещения на президента Румен Радев в Израел и Палестина, както и в Русия. Били са и част от визитата му в Сърбия. Пътували са и за официалната церемония в Анкара по встъпването на турския президент Реджеп Ердоган на 9 юли.

Депутати са били и в делегацията на премиера Борисов при официалното му посещение в Кралство Мароко. Няколко пъти народни представители са били наблюдатели на избори в Азербайджан, Грузия, Армения, участвали са и във форум по въпросите на сигурността във Вашингтон и други. Пътуват и с председателя на НС Цвета Караянчева на различни международни парламентарни форуми.

Още по темата