Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът поднови военно споразумение със САЩ

Договорът засяга логистичната поддръжка на тренировки и дейности между двете армии на българска територия

20 Яну. 2023
БГНЕС архив
Български и американски военнослужещи на полигона "Ново село".

Народното събрание подкрепи подновяването на военно споразумение със Съединените щати. Предложението дойде от служебното правителство.

Договорът, официално известен като Споразумение за придобиване и взаимно обслужване, действа още от 2001 г. Той определя правилата, по които се осъществява логистичното осигуряване на тренировки и други дейности, в които са ангажирани армиите на двете страни на българска територия.

От служебния кабинет оправдаха нуждата от актуализация с „промени в структурите на двете страни, както и с оглед на гарантиране на правната база за пълноценно прилагане на всички възможности, предвидени в документа“. Като пример за структурни промени, в пленарната зала дадоха създаването на Командването за логистична поддръжка в състава на българската армия в края на 2021 г.

В подкрепа на споразумението гласуваха ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ, БВ и дори един депутат от БСП. Противопоставиха се парламентарните групи на левицата и на „Възраждане“. Те винаги реагират ожесточено на всякакви споразумения във военната област с американците. Соцдепутатът Румен Гечев заклейми договора, като обяви, че българската страна ще трябва да плаща още повече за американското военно присъствие у нас. „Ние трябва да се подпишем, че трябва да слугуваме безплатно“, възмущаваше се социалистът, макар и да не стана ясно какво ще правим безплатно.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, който оглавява комисията по отбрана в парламента, обясни, че става въпрос за неща като доставки на храна, вода и резервни части, осигуряване на квартири, транспорт, ремонти, поддръжка и т.н. Той напомни, че споразумението действа повече от 20 години и за това време левите са имали достатъчно възможности да прекратят действието му, но не са го направили.

Още по темата