Quantcast

Медия без
политическа реклама

Основателите на бившия клуб "Ив. Михайлов“ в Битоля стават български граждани

19 Май 2023Обновена
EПА/БГНЕС архив
Властите закриха през март клуб "Иван Михайлов"

Председателят и секретарят на закрития от властите в Северна Македония български културен център „Иван Михайлов“ в Битоля получиха българско гражданство. Президентът Румен Радев връчи български паспорти на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

"За мен е привилегия да удостоя с български документи за самоличност двама наши сънародници, чиято родолюбива дейност и смелост напомниха на цяла България, че железният светилник на българското родолюбие никога не е угасвал в съседна Р Северна Македония, че хилядолетната българска култура и историческото наследство в Македония са незаличими и ще продължават да будят умовете и сърцата на българите."

Това заяви президентът Румен Радев, който връчи български документи за самоличност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов, предаде БГНЕС.

"Да си български гражданин е отговорност и чест, която изисква и задължава много", каза държавният глава и добави, че днес Любчо Георгиевски и Благой Шаторов стават не само граждани на България, но и граждани на Европейския съюз (ЕС). Вярвам, че ще продължавате да отстоявате вашата кауза за защита на човешките права и принципите на демокрацията, върху които се гради съвременна обединена Европа", допълни Радев.

Любчо Георгиевски благодари за документите и отбеляза, че президентската институция първа е чула тяхната молба за помощ, както и че проблемът на българите в РСМ е стигнал до европейските институции и държави.

"Смятам, че ще бъдем достойни граждани на Р България, също както сме на Македония", заяви Любчо Георгиевски.

Българският клуб в Битоля, кръстен на последния исторически лидер на ВМРО Иван Михайлов, беше създаден от местните македонски българи преди три години. В официалното му откриване през април 2022 година участваха представители на българските власти. Месец по-късно вратата на клуба беше опожарена, а подпалвачът Ламбе Алабаковски получи условна присъда.

През март властите в Скопие решиха, че центърът не може да носи името на Иван Михайлов с мотива, че това е “провокация към националните чувства на македонския народ“ и поискаха клубът да бъде преименуван.

След като това не се случи и след приети поправки в Закона за имената на сдруженията и фондациите, българският център в Битоля беше закрит. Прокуратурата повдигна обвинение за насаждане на омраза срещу председателя на сдружението.

Миналата седмица българско гражданство получи и секретарят на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Христиан Пендиков. Той беше пребит жестоко през януари и беше транспортиран за лечение в София. Пендиков все още се възстановява след нападението и продължава да получава заплахи за живота си.  

 

Ключови думи:

клуб, Битоля

Още по темата