Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българските сдружения в РС Македония не искат да се прекръстят

23 Февр. 2023

Нито едно сдружение, включително българските, не е подало искане в Централния регистър на Република Северна Македония за промяна на името си. Сдружението „Цар Борис Трети" в Охрид са изпратили писмо с искане за уточнения какво е необходимо, за да бъдат спазени изискванията на новия Закон за сдруженията и фондациите, но в него няма искане за промяна на името, каза в интервю за "Телевизия 24" директорът на Централния регистър на Република Северна Македония Мария Бошковска-Янковски.
Миналата седмица македонски медии разпространиха информация, че асоциация „Цар Борис III“ от Охрид е изпратила до Централния регистър писмо, с което декларира волята си да промени името си в съответствие със Закона за асоциациите и фондациите.
Крайният срок за "хармонизиране на имената на асоциациите" с измененията в закона, които предвиждат, че те "не трябва да бъдат кръстени на сътрудниците на фашизма", беше 90 дни и изтича в средата на февруари.

Документацията на 17 000 сдружения, които са в базата на Централния регистър на Република Северна Македония, сред които и българските сдружения „със спорни имена” е изпратена в Министерството на правосъдието. Министърът на правосъдието обнародва решение за заличаване от Регистъра на асоциациите и фондациите.

Ключови думи:

Цар Борис, клуб