Quantcast

Медия без
политическа реклама

Общото събрание на СУ осъди с декларация внушенията на проф. Мирчев

18 Ноем. 2020
Youtube
Според проф. Мирчев здравната криза е предизвикана изкуствено с цел вкарване на чипове за придобиване на тотален контрол над населението.

Седмица след като Студентското общество за равенство при СУ поиска в отворено писмо, адресирано до министъра на образованието и ръководството на университета, отстраняването на преподавателя проф. Михаил Мирчев заради език на омразата в курса му  „Социална работа с етно групи“ , вече има реакция от учебното заведение. 

Междувременно още в петък трима студенти от Юридическия факултет публикуваха контра-писмо в защита на преподавателя. Подобна позиция зае и и студентският клуб „Спаичъ”, който се заявява като силно консервативен и десен. Преди два дни декларация в подкрепа на професора публикува и дясната платформа „Консерваторъ“.  Основният аргумент на защитниците му е, че не бива да се накърнява свободата на словото. 

Качените в YouTube лекции от курса „Социална работа с ЕТНО групи“ на проф. Мирчев (кандидат кмет на София, предложен от БСП на последните избори), привлякоха общественото внимание с расистките си теории, отдавна отхвърлени от научната общност, както и с непотвърдените от никакви факти конспиративни хипотези, предлаганите на студентите вместо наука. 

А днес Общото събрание на Софийския университет прие декларация, в която пише, че академичната институция гарантира  свободата на словото и отстоява правото на критика, като в същото време не позволява в тяхно име да бъдат подривани други основополагащи ценности; изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи; решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието. 

Очаква се етичната комисия на СУ да вземе окончателно решение по казуса "Мирчев". Реакция от Министерството на образованието все още няма. 


Декларация на Общото събрание на СУ

Споделяйки убеждението, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е академична институция, която традиционно задава и отстоява високите академични стандарти в България и която същевременно носи своята отговорност за качеството на обществения дебат у нас, заявяваме:

(1) Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух, Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода „не нарушава чуждото достойнство“ (чл. 4). Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия.

(2) Високите академични стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения.

(3) За българското общество са присъщи традициите на търпимост, разбирателство и съвместно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство.

С оглед на всичко това, Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието. 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?