Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нов обрат настъпи с небостъргача на "Артекс"

ДНСК не обяви разрешението за невалидно, а прехвърли топката към Столичната община

17 Апр. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

Около съдбата на 34-етажния небостъргач на "Артекс Златен век" в Лозенец настъпи пореден обрат. Противно на категоричната позиция след срещата при премиера Бойко Борисов, че сградата няма валидно разрешение за строеж, ДНСК не посмя да констатира това в официален документ. В заповедта си за спиране на строежа ДНСК е посочила друго законово основание - констатирани съществени отклонения от инвестиционния проект. Същевременно е заложила клопка на главния архитект на София, от когото се очаква да даде становище за валидността на разрешението, преди работата по обекта да може да продължи. Това става ясно от публикуваната късно в понеделник заповед на ДНСК за спиране на строежа. Строителният контрол първо пусна кратко прессъобщение с новината, но впоследствие все пак публикува документа в пълен обем.

В заповедта надълго и нашироко са описани констатираните още в края на март нарушения при строежа, сред които изграждане на подземните нива без предвидените отвори за автомобилни асансьори, липса на обезопасяване с мрежа, изграждане на незаконен неукрепен изкоп в съседен имот и др. От документа става ясно, че "Артекс Златен век" се е втурнала да изпълнява предписанията и в усърдието си е сбъркала, защото е отстранила съответните нередности без получени изрични указания от ДНСК и без задължителна техническа документация за отстраняването на проблемите. Така ДНСК не приема твърденията на фирмата, че пропуските са отстранени.

Дирекцията е попитала изрично главния архитект дали фирмата е искала презаверка на разрешението за строеж и е получила отговор, че такова искане няма. Видно от документа обаче, строителният контрол е очаквал от Здравко Здравков да даде становище дали разрешението е валидно и без презаверка, като специално уточнява, че строежът може да продължи едва след подобно становище. Тоест върху главния архитект ще падне отговорността да каже дали фирмата има валидно разрешение на база приетите междувременно поправки в ЗУТ или не. Такова тълкуване до момента е правило само МРРБ, като през 2018 г. от министерството изрично обясняват на фирмата, че има валидно разрешение за строеж до 2020 г.

Главният архитект коментира пред "Медиапул", че му се струва странно сам да се произнася по валидността на акт, който сам издава. Здравков обаче все пак щял да даде становище, ако е задължен.

КОНТРА

От заповедта на ДНСК не са щастливи и протестиращите граждани на "Лозенец". "С учудване разбрахме, че общото становище на всички компетентни по казуса институции липсва в заповедта на ДНСК, която не констатира изтеклото строително разрешение на “Златен век”. Вместо това за пореден път се прехвърля топката между институциите. Ние от Инициативен комитет “Лозенец” смятаме, че това по никакъв начин не отразява нито реалната правова ситуация на сградата, която според нас се строи незаконно, нито отразява постигнатия консенсус между отговорните институции – Столичната община, Направление “Архитектура и градоустройство”, МРРБ и ДНСК. Още на срещата ни в Министерския съвет архитект Здравков обясни, че няма правно основание той да декларира или констатира факти относно изтичането на строителното разрешение, когато няма внесена от инвеститора преписка. Това твърдение е вярно съгласно закона и ни учудва, че ДНСК продължава да отказва да встъпи в задълженията си и отговорно да констатира изтеклия срок на разрешението за строеж", се казва в позиция на инициативен комитет "Лозенец".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?