facebook
twitter

България

Номинацията за кмет на Варна предизвика раздор в редиците на БСП

539
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"30 години не успяхме да направим пробив в столицата. Манолова има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са ни подкрепяли“, заяви лидерът на социалистите в София Калоян Паргов. Той подчерта, че подкрепата на десните симпатизанти ще се окаже решаваща за балотажа.

Номинацията на БСП за кмет на Варна се оказа най-оспорвана на вчерашния национален съвет, на който бяха утвърдени кандидатите на левицата за предстоящите местни избори. Ръководството наложи за морската столица Анелия Клисарова - бивш образователен министър и настоящ депутат. Част от местната организация обаче не е съгласна с нейната кандидатура и напусна заседанието.

„Отнемат се правомощията на варненската партийна организация, която е втора по големина. Листата на практика се пренарежда от Националния съвет по врненската организация на БСП Борислав Гуцанов. Градската структура реши да подкрепи лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов като независим кандидат. На същото заседание миналата седмица бе гласуван вот на доверие на лидера Гуцанов и той отново оглави организацията, след като преди два месеца Корнелия Нинова го отстрани от поста. Към момента Гуцанов е със свалено политическо доверие от ръководството на партията, а името му е извадено от листата с кандидати за общински съветници.

Гуцанов се закани вчера да обжалва в съда днешното решение. "Няма никаква драма", отвърна Кирил Добрев и остро коментира, че Гуцанов е „явление в БСП, като тумор“, което ръководството се опитва да прекрати, а досега никой социалист не си е позволявал да оспорва в съда решения на Националния съвет.

И тримата замесени в спора са участвали преди на местни избори, показва справка в архивите на ЦИК. През 2015 г. Анелия Клисарова получава едва 9102 гласа срещу 76 258 за Иван Портних. Костадинов също участва на тези избори и взема 6686 гласа. Гуцанов е кандидат за кмет на БСП през 2011 г. и постига най-добър резултат от тримата - 19 673 гласа.

НОМИНАЦИИ

Сред останалите утвърдени имена изненади няма. Общо девет депутати отиват на избори, включително двама се състезават в по-малки общини. Весела Лечева е номинацията за Велико Търново, Николай Тишев - за Бургас, Станислав Владимиров - за Перник, Пенчо Милков - за Русе, Кольо Милев - за Сливен, Денчо Бояджиев - за Разград, Тодор Байчев - за Карнобат, и Явор Божанков - за Горна Оряховица. За няколко областни града левицата ще разчита на предприемачи - в Благоевград, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Смолян. Националният съвет потвърди и подкрепа за Мая Манолова в София.

Все още няма коментари

Още

Децата ще учат до тъмно още поне 3 години
Еколози: В България се горят RDF отпадъци, вредни за здравето

23.01.2020

2123 4
„Златни пръсти” удържат стабилен трона на Борисов

22.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8663 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)