facebook
twitter

България

Линията на бедността ще е малко по-адекватна догодина

12 години след влизането ни в ЕС социалното министерство реши да въведе европейската методика за изчисляване на показателя
253
 Илияна Кирилова

Проект за нова методика за изчисляване на линията на бедността от 2020 г. предлагат за гласуване на Министерския съвет социалното министерство. Според мотивите на вносителя новият вариант ще гарантира повече прецизност, по-високо жизнено равнище и устойчивост на социалните помощи за хората с увреждания в съответствие с последните реформи. Проектът е публикуван на правителствения сайт за обществено обсъждане с краен срок 9 септември. Въпреки че новата линия на бедност ще е малко по-адекватна на реалността, то от нея отново ще зависят само помощите за хората с увреждания. Социалните помощи ще останат вързани към гарантирания минимален доход, който е със значително по-нисък размер.

Съгласно предлаганата нормативна промяна размерът на линията на бедност за страната ще се определя с помощта на коригиращ коефициент, като индексирането ще е с инфлацията за малката по състав потребителска кошница за последния месец на годината на годишна база. Според действащата сега формула линията на бедност през 2018 г. бе 321 лв. (тази година е 348 лв.) Според предложения вариант, който ни приравнява с европейските стандарти, тя щеше да е 351.11 лв. През 2018 г. под тази сума е бил месечният бюджет на над 1.55 млн. души, или 22% от населението. При определяне на линията на бедност за 2020 г. ще бъдат взети данните от 2018 г. и годишната инфлация към декември 2018 г. 

Промените се налагат, тъй като в момента използваме вариант на методика, разработен още през 2006 г. и коригиран само веднъж през 2007 г. Оттогава обаче страната ни е пълноправен член на ЕС, а социално-икономическите й специфики са променени и са съизмерими с тези на останалите страни на общността, пишат в мотивите си вносителите. В бъдеще при определянето на линията на бедността ще се вземат предвид редица допълнителни показатели като материални лишения, работещи бедни, домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, информация за населението в риск от бедност и социално изключване. Ще бъде изграден профил на бедността на национално ниво, по региони на планиране и области на страната, пише още в мотивите към проекта. 

 

На социалното дъно

До тази година линията на бедността се използваше предимно за аналитични цели. Кабинетът я прилага при определянето на достъпа до коледни и великденски добавки на пенсионерите, хранителни продукти за лица в риск от бедност, безплатна правна помощ и помощ за възстановяване на жилище, пострадало от природно бедствие. От 2019 г. обаче с този показател е обвързана подкрепата за хората с увреждания.

Ключови думи:

линия на бедност
Все още няма коментари

Още

Официално бедни ще са хората с доход под 363 лв.
1 663 668 души са под прага на бедността в България

29.09.2019

9940 267
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2439 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×