facebook
twitter

България

Комисията за личните данни публикува решенията си избирателно

391
 СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) публикува на сайта си само част от решенията си. Това установи проверка на "Сега", преглеждайки практиката на комисията.

Не е публикувано например решението по казуса на адвокат Цветан Цанев, чието име нашумя в началото на годината покрай скандала с преминаването на венецуелски пари през българска банка. Сайтът afera.bg бе глобен с 12 000 лв. през 2015 г., защото е публикувал факсимиле от германския паспорт на адвоката. С факсимилето е илюстриран материалът "Българин, замесен в каптагонова афера, свързан с надзорничка на банка", качен на сайта на 6 юли 2013 г. Части от акта на комисията в полза на Цанев могат да бъдат прочетени само в решението на Административния съд в София, който е потвърдил констатациите на КЗЛД, че копието от паспорта показва лични данни и правото на личен живот на адвоката е нарушено.

По закон комисията издава бюлетин, в който публикува информация за своята дейност и за взетите решения. "Сега" попита КЗЛД защо решението й по казуса "Цанев" не е достъпно онлайн. Оттам отговориха, че публикуват в бюлетина и на сайта си "решения по жалби с цел да се осигури прозрачност за обществеността относно практиката на комисията при разглеждането на жалби на граждани", но не било нужно да се обнародва всяко решение на комисията. "В случай че не сте страна по производството, може да отправите искане по реда на Закона за достъп до обществена информация, при което ще получите копие на решението с анонимизирани лични данни", съветват служителите на Венцислав Караджов. Не става ясно защо процедурата трябва да върви по Закона за достъп до информация, който дава право на администрацията да протака предоставянето на данните или да ги откаже. 

 

БЕЗ ОТГОВОРНОСТ

От комисията предупреждават, че не са оторизирали нито една организация или обучителен център да провежда обучения в областта на защитата на личните данни от нейно име, нито е одобрявала обучителни програми за това. КЗЛД извършва разяснителната си кампания самостоятелно. "Администраторите нямат задължение да участват в такива обучения, включително и за задълженията на длъжностните лица по защита на данните. Те биха могли да участват в обучения по своя преценка и според конкретните си потребности. Решението и отговорността са на самите администратори", се казва в съобщение на сайта на комисията. Това уточнение се давало заради многото въпроси за обученията, предлагани от различни организации, които дори обещават издаване на сертификат на "курсистите".

Все още няма коментари

Още

Шефът на Комисията за личните данни иска още един мандат

24.09.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

459
Блокирана е хакерска атака в Комисията за защита на личните данни

22.07.2019

2523 32
Депутатите още не мислят за нов състав на комисията за личните данни

08.04.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

517

Влез или се регистрирай за да коментираш