Quantcast
Кметовете с фирми ще губят мандата си автоматично | СЕГА
facebook
twitter

България

Кметовете с фирми ще губят мандата си автоматично

Благоевград отива на избори за нов градоначалник
862
 Илияна Кирилова

Конституционният съд отхвърли искането за отмяна на текст от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който регламентира отстраняване от поста на кмет, който е пропуснал срока за излизане от фирмите си. КС беше сезиран от 63-ма депутати от БСП, както и от състав на Върховния административен съд, който гледа делото за отстраняването на избрания за кмет на община Ветово Мехмед Мехмед.

Преди делото на Мехмед да бъде спряно, по същата причина окончателно беше отстранен кметът на Благоевград Румен Томов. Сега стопираните "кметски" дела, които чакаха произнасянето на Конституционния съд, ще могат да продължат. А за Благоевград е ясно, че отива към кметски избори.

Атакуваната норма от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМ) казва, че пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно ако не е изпълнено задължението в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет, избраният за кмет не предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност, която няма право да заема като кмет. За това кметът уведомява писмено председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.

В решението си Конституционният съд е записал, че несъвместимостта е характеристика на правовата държава, в която законодателят е длъжен да осигури превеса на публичния интерес над частния, особено в случаите на колизия. "Основната ѝ цел е да се осигури независимост на публичната служба, като се създадат гаранции срещу недопустими въздействия от страна на външни сили, като по този начин се защитават и интересите на обществото като цяло", обясняват конституционните съдии.

И допълват, че негативни последици за лицето настъпват само ако то не спази определените от закона срокове и процедури.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кметът на Благоевград се опълчи на НОЩ

16.10.2020

3918 12
И хората, а не само държавата, ще оспорват устройствените планове

15.10.2020

512 1
Радев сезира КС заради конституционната комисия в парламента

13.10.2020

Обновена

2034 42

Коментари

sega_reader

Това, че кмета няма фирма, нищо не означава.

Може жена му да има и през тази фирма да минават далаверите, а може и балдъза да има.

Само с перманентен контрол върху кмета, роднините му, приятелите му, аскер аркадашите му, съпартийците му и т.н. може да се ограничи корупцията и краденето.

Интервал

Това изискване си е пълна безсмислица. Разбира се, че фирмите ще са на жени, синчета, дъщери, роднини и приятели. Даже ще започнат да печелят по-малко, когато роднината стане кмет. Това може да се види навсякъде. Сигурно и Ипон не е на Баце, а печалбите ѝ са намалели значително, откакто той не упражнява тлъстото си и мъдро ръководство. Затова пък България и цял народ печели.

Aniki

А заместниците (бивши) на ПКП? За един цървул с хотели покрай границата питам.

марк

 

 

 

 

                                              

Интервал

Това изискване си е пълна безсмислица.

 

                                    👍

марк

 

 

 

 

                                    

 

                                    👍

Кирил Данаилов

Това наистина е някакво странно, откъм здравия разум, изискване. Може би се предполага, че кметът е зает от 8 до 17 / 9 до 18 ч. в общината и ще пренебрегне публичните си задължения за сметка на частните си интереси. Кметовете прехвърлят фирмата на роднини и остават ангажирани с нея, колкото сметнат за необходимо. Отделно, че няма кой да контролира работното време на кмета, не го прекарва 100% на бюрото си, а и не трябва.

 

Конфликтът на интереси е друга тема, там няма значение дали фирмата е на кмета или на роднина.

 

А тия кметове, които са нарушили закона, трябва да ги осъдят за тъпота с взлом. Тъп закон, но има как да го заобиколиш.

Влез или се регистрирай за да коментираш