facebook
twitter

България

КФН изпрати на прокуратурата и НАП доклада по проверката на "Еврохолд"

Няма намеса в сделката от страна на държавата, уверява енергийният министър Теменужка Петкова
998
 Илияна Кирилова
Според енергийния министър Теменужка Петкова частната ТЕЦ "Варна", собственост на Ахмед Доган, е получила 27 млн. лв. за поддръжката на студения резерв, защото държваната ТЕЦ "Марица-изток 2" се затруднявала едновременно да осигури ток за потреблението и да поддържа резерва.

Комисията за финансов надзор (КФН) е изпратила до главния прокурор, ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП) резултатите от извършената до момента финансова проверка на кандидата за купувач на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ. Става дума за данни за финансовото състояние и цялостната дейност на "Еврохолд България" и свързаните с него дружества, както и на капацитета им с оглед на бъдещи придобивания. 

Заради принципите на конфиденциалност обаче от КФН не посочват с какви констатации са запознали трите институции. Част от активите на ЧЕЗ в България представляват обект на националната сигурност - това са електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България", компанията за обществено снабдяване "ЧЕЗ Електро България" и лицензирания търговец "ЧЕЗ Трейд България". С това се обяснява и защо сделката за продажбата им трябва да бъде обследвана от службите.

Изключително странно е обаче защо финансовият регулатор е информирал и прокуратурата. По принцип държавното обвинение се сезира за резултати от проверки на контролни органи, когато има съмнение за престъпление. Вестник "Сега" зададе въпрос на КФН защо се налага докладът от финансовата проверка да бъде насочен и към прокуратурата. От комисията отговориха, че поради големия обем информация, който са събрали и анализирали, и значимостта на темата информират текущо прокуратурата  и ДАНС, за да могат те от своя страна да направят преценка на необходимостта от предприемане на действия по компетентност.

Националната агенция за приходите също е информирана за фактите и обстоятелствата около проверката на "Еврохолд", които засягат спазването на данъчното законодателство. Не е ясно дали от КФН са констатирали някакви съмнения за данъчни нарушения.

По повод проверката на КФН Медиапул цитира председателя на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов, който е коментирал, че не се притеснява от нея, тъй като компанията има изключително прозрачно финансиране, голяма част от което е набрано през фондовите борси у нас, във Варшава и Дъблин. Според кандидат-купувача две межуднародни банки - Дойче банк и японската "Номура", са потвърдили, че ще предоставят синдикиран заем за 300 млн. евро за сделката. Преди седмица "Еврохолд" изненадващо обяви, че е подписала договор с ЧЕЗ за закупуване на активите й в България за 335 млн. евро. Сделката ще бъде финализирана след одобрение от българските регулаторни органи.

В сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова за пореден път увери, че държавата не се меси и няма основания да се намесва в сделката. Пред Би Ти Ви тя уточни, че сделката се реализира по чешкото законодателство.  Държавният енергиен регулатор обаче все още не е изработил обещаната наредба с ясни критерии за проверка на сделката. КЕВР получи тази задача от парламента след специални законови промени, направени заради предишния неуспешен опит "ЧЕЗ България" да бъде продадена на "Инерком" на Гинка Върбакова.

"Само акционерите стоят зад компанията", заяви председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов по повод медийни твърдения, че със сделката е свързан бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Фактът, че "Еврохолд" е бивш работодател на председателя на парламента Цвета Караянчева, не означава, че компанията ползва политически гръб", коментира още Христов.

 

СТУДЕН  РЕЗЕРВ
Теменужка Петкова даде в сряда доста странно обяснение защо студеният резерв е минал от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" към частната ТЕЦ "Варна", в която 70% има собственост почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Това станало, тъй като държавната електроцентрала се затруднявала едновременно да осигури ток за потреблението на регулиран пазар и да поддържа студен резерв. Петкова разказа за случай отпреди година, който не е станал достояние на обществото, но ТЕЦ "Марица-изток 2" , която е в много тежко финансово състояние, силно е застрашила енергийната система. За да поддържа студения резерв на държавата през 2018 г., ТЕЦ "Варна" получи 27 млн. лв. Каква ще е цената на резервните 650 мегавата през тази година, предстои да определи енергийният регулатор. 
Петкова обясни, че ТЕЦ "Варна" е втората по големина централа в страната и заема много сериозно място в електроенергийната ни система. Затова, когато била затворена в началото на 2015 г. от предишния й собственик ЧЕЗ, имало сериозни проблеми пред енергийната ни сигурност. Причина за затварянето била липсата на инвестиции в сероочистващи инсталации от предишния собственик. В края на 2017 г. ТЕЦ "Варна" бе купена от бившия транспортен министър Данаил Папазов, който в момента е директор. Той твърди, че оттогава в ремонти в централата са вложени 30 млн. лв.
Интересна подробност е, че Партията на пиратите в чешкия парламент иска да се разследва как ТЕЦ "Варна" е придобита от Ахмед Доган. Чешката енергийна компания неведнъж се е оплаквала, че е третирана различно от българската държава в сравнение със сегашния собственик на теца. Докато е била собственик на централата, тя е получила отказ да поддържа студения резерв - нещо, което сега не е проблем за новия собственик.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1823 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3097 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

834 4

Коментари

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

. Вестник "Сега" зададе въпрос на КФН защо се налага докладът от финансовата проверка да бъде насочен и към прокуратурата. От комисията отговориха, че поради големия обем информация, който са събрали и анализирали, и значимостта на темата информират текущо прокуратурата  и ДАНС, за да могат те от своя страна да направят преценка на необходимостта от предприемане на действия по компетентност.

Връзват си гащите.

Влез или се регистрирай за да коментираш