facebook
twitter

България

Каракачанов подгря шпионския скандал с намеци за съюзниците от НАТО

България била обект на разузнавателни действия и от страни, на които помагаме да влязат в ЕС и Алианса
1448
Илияна Кирилова
Каракачанов вижда шпиони и на Запад, и на Изток.

Силовият вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов подгря разпаления от прокуратурата на 9 септември шпионски скандал, като намеси в него и съюзниците от НАТО, както и някои от съседните страни.  "И в другите посолства, не само в руското, има хора, които се занимават с подобна дейност", обяви пред Нова тв той.  "Има опити на външни фактори да влияят на вътрешната ни политика. Има държави, които са наши съюзници и които работят активно в такава посока. Има държави, които чакат нашата подкрепа за НАТО и ЕС и вършат същото", уточни министърът.

Повод за коментара му стана разследването за шпионаж в полза на Русия срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. Малинов беше задържан и обвинен за шпионство в полза на чужда организация, но само часове по-късно същата прокуратура, която го арестува, го пусна под парична гаранция от 50 000 лв. Бившият шеф от руското разузнаване Леонид Решетников и руският бизнесмен Константин Малофеев пък получиха забрана от ДАНС да влизат в България в идните 10 г., тъй като представлявали заплаха за българската национална сигурност.

"Нашите контраразузнавателни структури си вършат работата и информация се събира и се анализира за всеки един опит на чужди фактори, без значение дали това са държави, или други субекти, които се опитват по някакъв начин да се бъркат във вътрешната политика. Подобни случаи и опити има", коментира още Каракачанов. По повод на шпионския скандал с движение „Русофили” той заяви, че България се стреми към добри и приятелски отношения с Русия. „Прокуратурата изнесе своите мотиви и аз съм склонен да ги уважа, докато тя се произнесе окончателно по въпроса. Темата обаче е много по-сериозна по отношение на опитите на различни външни фактори да влияят върху политическата обстановка в България. Тук не е въпросът само дали традиционно това се очаква да се върши от Русия, която поради напрежение в Черно море, кризата в Украйна, Крим и т.н. е доста активна в целия Балкански регион и у нас. Отношенията, които се зародиха между Русия и Турция, също предполагат подобни съмнения. Прокуратурата си има своите мотиви, за да предприеме подобни действия”, каза той.

Всъщност Каракачанов започна да разсъждава по шпионските въпроси след директен въпрос как ще коментира твърденията на бившия външен министър и настоящ шеф на Атлатическия клуб Соломон Паси, който каза, че са известни 68 шпиони в руското посолство. Извън дипломатическата мисия пък имало още 100. "Те са може би около 200-300 под пагон, а колко не са под пагон, това е трудно да се каже. Има такива хора и това трябва добре да се знае”, каза преди дни Паси и допълни, че у нас има и американски шпиони. „Разликата между руските и американските шпиони е, че американските са акредитирани. Единият е акредитиран към Държавната агенция по разузнаване, другият е акредитиран към ДАНС, третият е към „Борба с организираната престъпност”, четвъртият - към МВР, и т.н. Това са партньорски служби, това не са хора, които са дошли да шпионират в България. Тези американци са дошли да работят заедно с българските специални служби”, разясни още Паси, който даде да се разбере, че знае кои са и руските, и американските шпиони. Той твърди, че руската шпионска мрежа у нас е била силно активирана около сделката с F-16. „Руската шпионска мрежа даде всичко от себе си, за да провали сделката. Включително и депутатите, които искаха оставката на министър Каракачанов, са на служба към руското разузнаване”, каза още Паси.

ПРИ ЗАКРИТИ ВРАТИ

 

Парламентът разгледа годишните доклади на службите за 2018 г. Това обаче стана на закрито заседание на Народното събрание. След близо час изслушване депутатите приеха годишния доклад на ДАНС, на Държавната агенция „Разузнаване“, както и докладите за дейността на служба „Военна информация“ и на Държавната комисия по сигурността на информацията.

 

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов скастри репортери, че не го питат за Коледните надбавки на пенсиите

20.11.2019

977 16
Здравният министър отстрани директорите на три болници

20.11.2019

4114 73
СУ остава със стария ректор и чака увеличение на заплатите

20.11.2019

412 3

Коментари

HerrSpeck

 Що не си хапваш чеверметата и да оставиш говоренето и  мисленето за други

LEFT

"акредитирани" значи...Жална ни майка!

ГАМЕНЧЕТО

За първи път някой отваря темата за чуждите сметки в нашия парламент заради които нямаме държава, стопанство, промишленост но имаме толкоз много демокрация че даже за износ но никой не я иска.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×