Медия без
политическа реклама

Изследване установи зехтин с опасни примеси на пазара

26 Февр. 2019АЛИСА ИВАНОВА
Pixabay

Зехтин менте и наличие на опасни за здравето химикали в някои марки установи изследване на асоциация "Активни потребители". От 28 закупени и анализирани продукта 15 са декларирани като "екстра върджин", 11 са "помаче" или друга категория, а 2 продукта са представени като „салатен микс“, което означава смесване с друг вид растително масло, например слънчогледово олио. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не коментираха притеснителните данни от изследването.

В две от марките зехтин "помаче" е добавяна и друг вид мазнина - най-вероятно слънчогледово олио. „Това означава, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева”, отбеляза Богомил Николов от асоциацията пред Би Ти Ви.

В състава на две от марките са установени органични разтворители 11 пъти над нормата - тетрахлорметан и хлороформ, които биха могли да представляват риск за потребителя. „След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т.нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало е да ползват друг вид”, обясни Николов.

СЪВЕТ

В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника. Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо. Зехтинът екстра върджин замръзва на топчета. Химически обработеният зехтин прави много характерна утайка. Зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно.

Ключови думи:

фалшив зехтин