Медия без
политическа реклама

Европол: Фалшив зехтин идва и от Испания, и от Италия

Производители заливат европейския пазар с ментета от пребоядисано олио

10 Дек. 2023
Италиански полицаи събират проби от зехтин за лабораторно изследване под контрола на Европол
Стопкадър от видео на Европол
Италиански полицаи събират проби от зехтин за лабораторно изследване под контрола на Европол

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го "превръщат" в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите идват и от Италия, и от Испания. 

Маслиновата реколта е слаба, а пазарът на зехтин екстра върджин се разраства, забелязали служители на европейската агенция за полицейско сътрудничество Европол. Техни лабораторни проверки показали, че зад най-популярните екстра върджин зехтини в света, произвеждани в Италия, Испания и Гърция, се крият също толкова доходоносни престъпни предприятия, които печелят като продават ментета, за чието производство се използва слънчогледово или рапично масло, а цената на литър в САЩ достига 30 долара.

 

Гръцката полиция арестува баща и син и конфискува тонове слънчогледово олио, представяно като зехтин.


В края на ноември властите в Испания и Италия, работещи съвместно с Европол, съобщиха, че са арестували 11 души, свързани с една такава престъпна група, като са задържали около 260 000 литра фалшифициран екстра върджин зехтин. Властите твърдят, че той е "негоден за консумация", въпреки фалшивите етикети, които посочват, че зехтинът е 100% италиански или испански.

Властите откриват също така 91 000 евро в брой, четири автомобила от висок клас, фалшифицирани етикети и документи, в които се посочва, че зехтинът е испански и италиански, докато тестовете на пробите показват, че е по-вероятно то да е произведено чрез смесване на странични продукти от зехтин с други видове масло.

Търсенето на маслиново масло и неотдавнашната слаба реколта доведоха до рязко повишаване на цената на маслиновото масло.

"Съчетанието на различни фактори, като общата инфлация на цените, намаленото производство на зехтин и нарастващото търсене, създаде идеална среда за измамни производители", се казва в изявление на Европол, цитирано от БГНЕС.

"За съжаление, фалшифицирането на екстра върджин зехтин е често срещана практика, поради което борбата срещу него е приоритет на правоприлагащите органи - особено в страните производителки", допълва правоприлагащата агенция.

Фалшифицирането на висококачествен зехтин с по-нискокачествени продукти се е превърнало в обичайна практика, тъй като нарастващото търсене на средиземноморски зехтин за износ се сблъсква с по-ниските нива на производство, предизвикани от все по-суровите климатични условия, казва Кордилети, основната селскостопанска организация в Италия.

През 2023 г. добивът на средиземноморски зехтин ще намалее с 41%, казва Кордилети. Изключително влажната пролет означава, че маслиновите дървета цъфтят по-малко, а рекордните горещини през лятото изсушават маслините.

Това е довело до невъзможност на производителите да задоволят търсенето на пазара.

Така наречената "земеделска мафия" в средиземноморските региони, произвеждащи зехтин, се опитва да запълни празнините в предлагането, развивайки операции за производство на фалшив екстра върджин зехтин.

"Смесването на маслиново масло от потребителски клас с алтернативи от по-нисък клас позволява на престъпниците да предлагат конкурентни цени, като същевременно се включват в законните вериги за доставки", казват от Европол.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фалшив зехтин