Quantcast

Медия без
политическа реклама

Институциите гузно мълчат по казуса "Златен век"

Илияна Кирилова
Сградата "Златен век"

След като преди повече от месец окончателно бе спрян строежът на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", институциите забуксуваха и развитие по случая не се вижда.

Главният архитект на София Здравко Здравков, от когото ДНСК чака официално становище законно ли е строителството, даде да се разбере, че не смята да дава такова, защото законът не го задължава. Пред Би Ти Ви вчера той изрази "личното си убеждение", че до ноември 2018 г. обектът е имал валидно разрешение за строеж - то е изтекло през ноември 2017 г., след което възложителят е имал едногодишен срок за презаверка.

Към тази версия главният архитект се придържаше и досега. Вчера той заяви още, че е бил подготвил отказ на искането за продължаване на разрешителното (до произнасяне на общината не се стига, защото Мирянови изтеглят искането си на основание тълкувание на МРРБ, че новият срок на обекта вече е 2020 г.). Здравков вече твърди, че е писал на ДНСК и Мирянови, че чл. 153 от ЗУТ (който беше наречен поправка "Артекс", тъй като именно на него се позовава МРРБ в тълкуванието си) няма обратно действие за "Златен век”, макар че в разгара на скандала такова писмо не беше представено. Общината опитва да се разграничи от скандала от самото начало, но главният архитект е одобрил на три пъти през 2017-2018 г. съществени промени в проекта.

ДНСК, която има задължението да проверява всички разрешения за строеж, също мълчи. От инспекцията дори не успяха да отговорят на въпросите на "Сега" дали жалбата на "Артекс" срещу спирането на обекта е придвижена към съда. Фирмата също бе потърсена за коментар, но отговор не бе получен до редакционното приключване на броя.

Още по темата