facebook
twitter

България

Фармацевтите отново искат по-нисък ДДС върху лекарствата

182
 Илияна Кирилова

"Крайно време е размерът на ДДС върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен. Той трябва да е между 5 и 8%, ако не бъде премахнат изцяло", коментира проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз пред "Блумбърг ТВ-България".

Гетов припомни, че България има една от най-високите ставки върху лекарствата в ЕС. "От 2010 г. настояваме лекарствата, платени с публични средства, да бъдат или с по-нисък данък, или да бъдат освободени от ДДС. Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20%“, допълни той. Според него намалението на данъка трябва да бъде валидно за медикаментите по лекарско предписание, тъй като в този случай пациентът няма право на избор, докато тези без лекарско предписание са въпрос на лични предпочитания. Ако ДДС бъде редуциран, ще се увеличат средствата в бюджета на НЗОК за медикаменти, които институцията плаща, каза още Гетов.

В последните години подобна препоръка имаше и от Световната банка, внасяни са дори и законопроекти, но парламентът ги отхвърля.

ДИСБАЛАНСИ

„От 2014 г. настояваме за създаването на т.нар. „аптечна карта“ по примера на останалите европейски държави, която да каже къде и от каква услуга гражданите имат необходимост. Например в област Бургас 1310 жители се обслужват от 1 аптека. Същевременно в Кърджали една аптека обслужва 2730 човека. Средно за България на една аптека се падат около 1800 жители, което показва, че има твърде големи дисбаланси и е необходимо държавата да се намеси с регулация и нови правила с нормална европейска практика. Това не означава държавата да закрива съществуващи аптеки, никой не иска това. Трябва да се направи анализ, да се предвиди необходимото аптечно обслужване и услуги. Най-простият вариант да се отварят нови аптеки на необходимите места е чрез публично-частно партньорство“, припомни Гетов, и друг голям проблем - липсата на аптеки в някои региони, както и на денонощни аптеки.

Все още няма коментари

Още

Отсрочката за рецепти и протоколи вече не се прилага

29.05.2020

717
МВР наложи глоби за 4 милиона лева за разходки в парка

01.04.2020

Обновена

9788 30
Спорът за замяната на лекарства в аптеките продължава

26.03.2020

5858 14

Влез или се регистрирай за да коментираш