Медия без
политическа реклама

Фандъкова си приписа несъществуваща прозрачност в общинския бизнес

В предизборните дебати бяха извадени нови нарушения на столичната "Чистота Искър"

18 Окт. 2019ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Нова телевизия

Кметът на София Йорданка Фандъкова се опита да заблуди жителите на града, че е огласила публично резултатите от проверката на подчиненото й звено „Вътрешен контрол“ за начина, по който се управлява общинското сметосъбиращо дружество „Чистота Искър“. Изявлението бе направено по време на дебат с опонента й Мая Манолова в ефира на Нова телевизия. Реакцията на Фандъкова дойде, след като Манолова показа доклада и изчете част от заключенията в него. „Некомпетентно ръководство и счетоводство. Злоупотреба с власт от страна на управителя на дружеството. Конфликт на интереси. Назначения с родствени връзки в ръководството. Неефективен контрол от одиторите и контрольорите. Съставяне на документи с невярно съдържание. Манипулирано счетоводство. Сключване на неправомерни граждански договори и назначаване на мъртви души“, изреди бившият омбудсман и коментира, че столичната администрация е скрила този доклад, „за да не се види как се управляват столичните дружества“. „Отново лъжете и подвеждате хората. Този доклад съм го изпратила лично в прокуратурата веднага след изготвянето му. Това ли е криене? Аз назначих тази проверка. Резултати от нея съм изнесла публично пред медиите. Ваше твърдение е, че този доклад е скрит от гражданите“, отговори Фандъкова.

Всъщност управлението и финансовото състояние на „Чистота Искър“ и въобще парите за чистотата на града е една от най-яростно пазените тайни в мандатите на ГЕРБ. Заради общинското предприятие избухна скандал през лятото, след като стана ясно, че през него в сметосъбирането на София се е върнал бившият основен играч в този бизнес – Румен Гайтански-Вълка. През 2018 г. „Чистота Искър" е дала 97 на сто от субсидията си от общината, която е на стойност над 12 млн. лв., на фирмата на Гайтански „Грийн партнърс" за наем на техника за почистване. Разкритието бе направено не от ГЕРБ, а от съветника на БСП Милка Христова. От нея се разбра, че на дирекцията за вътрешен одит на общината е възложено да провери фирмата след множество сигнали. Именно тази проверка завърши с въпросния доклад, който общината изпрати на прокуратурата. ГЕРБ обаче премълча неговото съдържание и се наложи Милка Христова да поиска докладът да стане достояние на целия общински съвет, а не заметен под килима. Така и не стана ясно дали той е предоставен на съветниците. „Сега“ също го поиска от администрацията, но получи отказ. Част от споменатите от Манолова нарушения излизат за пръв път на бял свят.

Скандалът от лятото не е нов, макар че ГЕРБ се опитаха да го представят така - фирмата работи с външни изпълнители от десетилетия. Преди няколко години в. "Сега" стигна до съда, за да получи от администрацията на Йорданка Фандъкова достъп до договорите на "Чистота-Искър", които показаха скандални практики и свързани фирми. При последния скандал от „Московска“ 33 отново бяха пестеливи на информация. В. "Сега" зададе поредица от въпроси, на които администрацията на Фандъкова отговори само, че през февруари тогавашният изпълнителен директор на „Чистота Искър" Юлиян Методиев е бил уволнен заради договора с "Грийн партнърс". От общината не предоставиха информация дали договорът все още е в сила, но от отговорите се подразбираше, че той продължава да действа. Принципал на фирмата е общинският съвет на София, а шефовете й се назначават с негово решение. Дружеството отговаря за почистването на „Красно село", „Красна поляна“ и „Люлин" - дейност, която получи без конкурс.

Още по темата