Медия без
политическа реклама

Цацаров обяви, че "Апартаментгейт" не е приключил

Държавното обвинение чака данъчните ревизии на НАП, които ще предопределят изхода от прокурорските проверки

БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отчете дейността на държавното обвинение пред парламента.

Проверките по "Апартаментгейт" не са приключили с решенията на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която не откри конфликт на интереси заради евтините жилища. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който в сряда коментира имотния скандал пред журналисти в парламента.

Той уточни, че проверките на държавното обвинение ще приключат, когато "пристигнат данъчните ревизии на НАП", и заключи, че приходната агенция ще предопредели изхода от прокурорските проверки за наличието или липсата на престъпление. По негови думи "производствата за конфликт на интереси са нещо отделно, самостоятелно и нямащо нищо общо с прокурорските проверки". "Това, което бе обявено, са решения на КПКОНПИ. Решенията са с оглед правомощията, които тази комисия има - да установява конфликт на интереси. Нито прокуратурата, нито който и да е друг орган има такива правомощия", допълни Цацаров. Според него фактът, че антикорупционната комисия препраща сигнал срещу председателя на ВКС Лозан Панов към Инспектората на Висшия съдебен съвет, не бива да се тълкува като изключение. "Просто комисията няма правомощия да се произнася по отношение на магистрати", уточни той.

В парламента беше и Лозан Панов, който представи пред депутатите доклада за работата на съда. Той обаче беше нападнат от депутата от "Обединени патриоти" Павел Шопов, който е на мнение, че шефът на ВКС единствено отговаря за чистачките на съдебната сграда и няма право да поставя въпроси пред законодателната власт или да участва в спорове. Шопов дори стигна по-далеч и обвини Панов в "малък държавен преврат", защото си позволявал "да говори за проблемите на цялата съдебна система и да иззема функциите на законодателя и на Висшия съдебен съвет". "Нямаш право на мнение, на интервюта, да излизаш да протестираш и т.н.", категоричен бе депутатът от "Атака" и препоръча на съдията "всеки да си знае мястото".

Лозан Панов отговори, че не желае да коментира приписания му държавен преврат, а единствено сериозни теми. "Г-н Шопов каза, че нямам право на дискусия. Напротив, явяването пред вас не е формално, не е само да се изнесе доклад, а да се каже къде може да помогне законодателната власт при решаването на проблеми в съдебната власт. Председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор са публични личности и като такива те могат да изказват мнения, да дават интервюта, особено когато се нападат съдии и се използва реч, която е агресивна спрямо магистрати", отбеляза Панов.

В своя доклад, който беше приет от депутатите със 122 гласа "за", Лозан Панов разви тезата си, че в районните съдилища, които са изключително слабо натоварени, трябва да остане на работа само един съдия. Той поясни, че председателят на съответния окръжен или апелативен съд има възможност за бърза реакция по временно заместване, когато това се наложи. Другото му предложение е да се редуцира броят на първоинстанционните военни съдилища, като от три бъдат намалени на едно. Шефът на ВКС цитира статистика, според която средно на година един военен съдия разглежда около 3.20 дела.

Още по темата