facebook
twitter

България

България дава 927 млн. долара годишно за отбрана

Това е 1.61% от БВП, а заветните 2%, нужни за НАТО, страната ни ще стигне след 4 години
397
 БГНЕС архив

България е заложила 1.61 % от своя Брутен вътрешен продукт за отбрана, или 927 млн. долара за тази година. Това е посичала справка на НАТО, оповестена в Брюксел и по БНР.

Увеличението на средствата е с близо 0.3% в сравнение с 2014 г., когато страната ни е отделяла за отбрана 638 млн. долара, или 1.31% от БВП. Най-голям дял продължават да държат САЩ с над 3.42 на сто - което е лек спад в сравнение с предишните години, а най-малък - Люксембург - 0.55 на сто. Любопитна подробност е, че Черна гора заделя малко повече от България като процент от БВП - 1.65%, разказва БНР.  

"Разходите за отбрана нарастват последователно през последните пет години. Все повече страни достигат целта за отделяне на 2 на сто от БВП. Тази година очакваме до нея да стигнат 8 съюзници. За сравнение през 2014 година те бяха само три. Това е добра тенденция и ние се надяваме тя да продължи", обяви шефът на алианса Йенс Столтенберг.

Преди няколко месеца той проведе среща с представители на българското правителство и една от основните теми бе именно парите, отделяни за отбрана. "Благодарих на Столтенберг, че смениха методиката специално заради нас. И се оказа, че ние сме давали доста повече пари за отбрана, отколкото официалната статистика – те ни признават военната пенсия, парите, които се дават за военни съдии, за военни прокурори и т.н.", обяви тогава премиерът Борисов. Тогава не стана ясно за каква методика на НАТО става дума, след като всяка национална статистика обявява колко е бюджетът за отбрана. В него влизат бюджетът на Министерството на отбраната плюс осигуровките върху заплатите на военни и служители. Изискването на НАТО е всяка страна членка да дава 2% от БВП. Това накара американският президент Доналд Тръмп да заплашва, че ще излезе от алианса, ако всички страни не постигнат този процент много бързо.

Според Стратегията за национална сигурност се очаква България да стигне до заветните 2% едва през 2024 г. Чрез различни стъкмистики правителството прави опит да напомпа сумата изкуствено. Това са парите за военните съдии и прокурори (около 5-10 млн. лв.), които в момента са в бюджета на съдебната власт. Към отбраната са сложени и сумите, които отиват за пенсии на военните и в момента са в бюджета на НОИ - за военни, полицаи, летци, ДАНС, НРС, НСО и други осигурени по чл. 69 от КСО отиват годишно около 730 млн. лв. Няма данни колко от парите са точно за военните пенсионери, но като се извадят пенсиите на полицаите и ДАНС, вероятно става дума за между 300 и 400 млн. лв. Така още миналата година "Сега" прогнозира, че сумата за отбрана ще се увеличи до 2 млрд. лв., или 1.65% от БВП. Нещо, което сега НАТО обявява като факт.

 

 

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2715 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3266 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

983 5

Коментари

Хулиган

927 млн. долара годишно за отбрана

За отбрана?

А изявил ли е някой желание да ни напада?

Или просто трябва да похарчим едни пари на данъкоплатците, за да се правим на съюзници...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-razjalva-generala/

tatyana1

А милиардите за самолетите ще ги включат ли в %?(За следващите 10г)

veneff
снимка на veneff

Да последваме примера на Люксембург !

Интервал

Заветите за постигане на заветните, следва да бъдат безпрекословно изпълнявани.

Влез или се регистрирай за да коментираш