Медия без
политическа реклама

Българите отделят 1% от средствата си за образование

20.7 на сто от разходите на домакинствата са за храна и безалкохолни напитки

27 Дек. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Българите харчат най-много за храна и безалкохолни напитки – 20.7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо. Следват 20% харчове за поддръжка на жилището и плащане на сметките за вода и ток, газ и други горива. Това сочат най-новите данни на Евростат за 2020 година, цитирани от БНР.

Само 1 на сто от разходите на българите са за образование.

За сравнение, средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи – 27.5 на сто, а за храна и безалкохолни заделят 14.8 процента.

Третото перо, което у нас гълта най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът - неговият дял е 11.7 на сто при средно 11.6% в Европейския съюз. За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4.9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия – 5.7%. За сравнение - средно по тези показатели европейските граждани в Съюза заделят съответно по 6 и 4.4%.

Данните сочат, че най-големите разходи за храна и безалкохолни напитки са на домакинствата в Румъния с дял от 26.4 на сто от общите им разходи. По този показател България е на пето място сред държавите членки на ЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

домакинства, разходи, храна

Още по темата