Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш шеф в ДАНС осъди прокуратурата за 20 000 лв.

16 Февр. 2023
Илияна Кирилова
Прокуратурата ще трябва да обезщети бившия агент на ДАНС и с още 2500 лева за имуществени вреди.

Бившият шеф на дирекция "Финансова сигурност" в ДАНС Мирослав Маринов осъди прокуратурата за 20 000 лв. Той я осъди по Закона за отговорността на държавата за незаконното обвинение за изнасяне на класифицирана информация срещу заплащане, съобщи "Лекс".

Преди 3 години Маринов беше окончателно оправдан по това дело, което продължи 4 години, но беше секретно и решенията така и не бяха публикувани.

Обвинението срещу него беше, че е изнесъл 11 документа, които са държавна тайна, поверена му по служба. Маринов давал копия от тях на бивш доброволен сътрудник, който с тях доказвал на фирми, че са разработвани от службите и ги карал да си плащат, за да си нямат проблеми. Бившият сътрудник бил свидетел по делото, а за него се разбра само, че е помагал на службите до март 2015 г. Тогава заради "загуба на оперативни позиции" бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил уведомен за това.

През март 2018 г. прокуратурата съобщи, че на първа инстанция Маринов е осъден условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и заяви, че ще протестира с настояване за по-високо и ефективно наказание. След това присъдата е била отменена от апелативния съд, а едва от решението на Върховния касационен съд през 2020 г. стана ясно, че той е окончателно оправдан.

Веднага след оправдателната присъда Маринов заведе иск срещу прокуратурата за 200 000 лева. В него се сочи, че бившият шеф в ДАНС е отключил тежки заболявания, след като е бил задържан през есента на 2015 г.

Той е останал в ареста 6 месеца, преди мярката му за неотклонение да бъде изменена първо в домашен арест, а след това в гаранция. 

В решението на съдия Екатерина Стоева от Софийския градски съд (СГС) се отбелязва, че Маринов е с чисто съдебно минало, особено тежко е преживял времето в ареста, което силно влошило здравословното му състояние. Като унизителни за достойнството му са описани претърсването и изземването на работното му място. Съдът пише, че такъв ефект е имало и широкото медийно отразяване на делото, но не изцяло по вина на прокуратурата.

"Ищецът е бил държавен служител на длъжност пряко свързана с опазване обществения ред и националната сигурност на страната. Като такъв попада в категорията публични личности, обект на засилен обществен и медиен интерес, а самото дело е обществено значимо, за което органите на съдебната власт са длъжни да предоставят информация на медиите с оглед правото на гражданите да бъдат информирани", пише съдът и определя справедливото обезщетение на 20 000 лв. 

Прокуратурата ще трябва да обезщети бившия агент на ДАНС и с още 2500 лева за имуществени вреди, тъй като при личния обиск и претърсване през 2015 г. са му били отнети 5 мобилни телефона и друга техника. Всички му били върнати след края на делото, но били ръждясали, наводнени и негодни за употреба, а задължение на прокуратурата е да не се повреждат веществените доказателства.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

Ключови думи:

ЗОДОВ

Още по темата