Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш депутат от ДПС е оправдан за купуване на гласове

Делото е минирано от разследващите, стана ясно от мотивите на съда

15 Март 2021
БГНЕС
Преди 2 години Илия Илиев беше осъден условно от СГС за измамна схема с фалшиви документи, с която от Националната компания "Железопътна инфраструктура" били източени 4,2 млн. лева.

Бившият депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев е оправдан за купуване на гласове. Това реши днес съдия Стефан Милев от Софийския градски съд. Според съда обвинението не е доказано. Съдията обясни, че разследването неправилно е водено от полицейски служители, при положение, че още в началото е било ясно, че разследваните са лица с имунитет и е трябвало материалите да бъдат предадени на следовател. Това е и причината съдебният състав да не приема събраните от некомпетентен орган доказателства. Единствените доказателства, на които съдът може да се позове, са свидетелските показания, дадени в хода на съдебното производство. Нито един от свидетелите обаче не потвърди в залата, че подсъдимият му е предлагал пари.

Илиев беше пратен на съд преди 3 години заедно, а като негов съучастник бе обвинен Иван Тодоров. В хода на делото той се призна за виновен и се споразумя с прокуратурата за едногодишна условна присъда и 5000 лева глоба.

Според обвинението двамата са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС и решили да наемат помещение в ромския квартал, където организирали схемата и започнали агитация да се гласува за Илиев срещу обещание за пари. Тодоров водел тетрадка, в която отбелязвал на кого каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Прокуратурата твърди, един глас струвал от 20 лева до 50 лева.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илиев и Тодоров в заведение в града и там Илиев дал 2000 лева, които били разпределени между тях. Бъдещият депутат поел ангажимента за изплащане на още пари, като станат ясни резултатите от изборите.

Прокуратурата вече обяви, че ще протестира присъдата на градския съд пред апелативния.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?