Медия без
политическа реклама

15-метрова сграда ще изникне в парка на резиденция "Лозенец"

Главният архитект е разрешил изработването на план за строеж на нов комплекс

22 Яну. 2020Обновена

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал разрешение за проектиране на висок 15 метра балнеоложки комплекс на територията на парка на резиденция "Лозенец". За това алармира бившият независим общински съветник в столицата Войслав Тодоров. Според публикуваните снимки новата сграда се предвижда да се построи на ъгъла на зелените площи и ул. "Теодосий Търновски". Тодоров смята, че отреденото място е прекалено малко за развиването на такъв комплекс, а на всичкото отгоре там няма и минерална вода. 

"Започнала е процедура за застрояване на част от парк резиденция "Лозенец". Паркът е в зона за "специални зелени площи", в случая - за резиденция. От години жителите на квартала настояват да се отвори достъпът до парка като една от малкото зелени площи в Лозенец. Вместо това в петъка преди Коледа главният архитект разрешава изработване на план за 15-метров балнеоложки комплекс в границите на парка на резиденцията. Пълноценен балнеоложки комплекс не може да се развие на такава площ, нито има хидроложки дадености за такъв. В Лозенец има минерален извор, но той е при баня "Лозенец" на бул. Евлоги и Христо Георгиеви. За мен този план не само не бива да се допуска, той противоречи и на Общия устройствен план, погазването на който става рецидив за това управление", коментира Войслав Тодоров.

Разрешението е издадено на собственика на терена - компанията "Лозенец дивелъпмент къмпъни", показва справка в регистрите на Направление "Архитектура и градоустройство". Разрешението за промяна се отнася до площ от 2,8 дка, които са част от парка, но са частна собственост. Предвижда едното крило на бъдещата сграда да е на 2 етажа, а другото - на три. Разгънатата застроена площ на комплекса ще е около 3 000 кв.м. Според "Медиапул" краен собственик на "Лозенец дивелъпмънт къмпани" е германският гражданин Кристоф Хертвиг. Фирмата е купила имота от друго частно дружество. Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно почивно дело" към Министерството на отбраната, която стопанисва резиденция "Лозенец", е оспорила собствеността на частното дружество в съда, но е загубила делото преди 3 години.   

Още по темата