Медия без
политическа реклама

Какво се случва в истинските операционни зали?

Реалните хирурзи се карат и клюкарят, вместо да пазят тишината от филмите

13 Юли 2018Дейли Мейл
Снимка: Архив

Хората вероятно си представят операционната зала като място на висока концентрация, в което цари сериозно мълчание, на фона на което хирурзите правят животоспасяващи операции всеки ден. Всъщност това, което става зад затворените врати на операционните, докато пациентите са под упойка, понякога прилича повече на сапунена опера, сочи изследване на поведението на операционните екипи.

Хирурзите, анестезиолозите и асистентите им спорят, флиртуват, хвърлят неща из залата и подмятат шеги за пациентите си, докато те са под ножа, разкрива проучването. Социалната структура на хирургичния екип дори е сравнена с тази на стадо маймуни, в което конфликтите са здравословни и полезни.

За целта на проучването изследовател от университета Аймъри в Атланта, Джорджия, е присъствала в 200 операционни и е записала над 6000 разговора. Едва в един на 40 от тях обаче е имало спорове или скандали. 

Проучването сочи, че телевизията и филмите може би ни оставят с грешни впечатления, показвайки хирурзи в тихи операционни, които искат скалпела, докато капчица пот се процежда по челото им. Всъщност е далеч по-вероятно хирургът да клюкарства или да обсъжда с останалите новините или спортните събития.

Д-р Лаура Джоунс, специалист по медицинска антропология, която е изучавала общуването и поддържането на добро взаимодействие сред операционните екипи, е присъствала на 6348 разговора по време на хирургични процедури в САЩ. Тя е наблюдавала също така какво е поведението на екипите по време на работа. Джоунс е станала свидетел как медицинският персонал мята отпадъци през операционната към кошчето за боклук и празнува при точно попадение, как танцува на пуснатата музика и как хората отъркват крака един в друг, флиртувайки. Чула е как пациентка в безсъзнание е наречена "гигантска" и екипът коментирал, че са нужни десет души, за да я мръднат. И е присъствала, когато лекар е изхвърчал от операционната бесен, след като асистент без да иска му е пръснал в окото от телесната течност на инфекциозно болен пациент.

Според изследването статусът и егото са основните причини за спорове в операционната и е най-вероятно те да възникнат, когато високопоставени хирурзи мъже се опитват да демонстрират доминацията си. Затова и водещите оператори почти винаги са виновниците за споровете и скандалите - в 118 от общо 175 случая. И обратното - споровете и конфликтите са по-рядко срещани, когато в операционната има повече жени. От друга страна обаче, сестрите и по-младшите лекари са сред основните мишени, към които се насочва ядът на водещите хирурзи. Напрежението се покачва по-често при по-рисковани операции: Около 5 на сто от сърдечните операции завършват с кавги, докато при гинекологични и ортопедични операции това се случва при под 1% от процедурите.

Според друг автор в изследването - Франс де Ваал, експерт по поведението на приматите, конфликтите могат да бъдат полезни. Учените смятат, че операционната има структура е подобна на тази в биологията на приматите - мъжете се опитват да демонстрират и трупат власт и авторитет, докато жените искат социален статус, и когато има смесени групи или различни полове има баланс.

В такава ситуация обаче пълното избягване на конфликти не е възможно. "Но и не би било за добро. Някои неща трябва да се казват", смята Ваал. Въпреки караниците, за някои от които д-р Джоунс смята, че дори могат да застрашат безопасността на упоените пациенти, почти 6 от 10, или 59% от общуването между хората в хирургичните екипи е било позитивно и в посока взаимодействие. Само в 2.8% от случаите е имало конфликти.