Quantcast
Здравният министър е непреклонен за заведенията и моловете | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Здравният министър е непреклонен за заведенията и моловете

Властите са притеснени от британския щам на вируса
Обновена
4 775
 Илияна Кирилова

Британският щам е много притеснителен, защото се предава с много по-голяма интензивност. Великобритания не е виждала никога такива числа, пред каквито е изправена заради новия щам. Ако щамът пристигне в България рано, ще има нова вълна и голям натиск върху болниците. Ако обаче разпространението се забави и времето се затопли, ефектът може да е ограничен. Това заяви в студиото на bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

На фона на сериозен натиск за бързо разхлабване на мерките и Кунчев, и други здравни специалисти предупреждават, че това трябва да се направи постепенно и внимателно. Здравният министър проф. Костадин Ангелов и днес заяви, че е против заведенията да отварят от 1 февруари. Той потвърди, че от 4 февруари част от големите ученици се връщат присъствено в клас, но паралелките няма да са в пълния си размер при присъственото обучение.

„Следващото, което ще освободим, ще бъде спортът. Тогава идва редът на ресторантите, на заведенията, което означава 18 февруари. Говорим и за моловете на тази дата. Също така, нека да не забравяме, че от 4 февруари ние ще пуснем 37.5% от системата на средното образование. Това са около три класа. Учениците вероятно ще бъдат разделяни в един клас на две, така че максимално много да се спазват противоепидемичните мерки“, каза министър Ангелов.  

На Балканите британският щам още не се разпространява сериозно. В Гърция има 15-16 случая, в Румъния няма, коментира Кунчев. "В мометна в нашата страна 10 души заразяват 4-5. През ноември 10 заразяваха по 15 души. Капацитетът на новия британски щам обаче се увеличава и 10 души заразяват 29. Започват да боледуват и по-млади хора", коментира и шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Няма данни инфекцията да протича по-тежко. "Ако не бъдем внимателни, ни очакват тежки февруари и март. И в Европа, и в България", предупреди в ефира на Нова тв и зам.председателят на БЛС и шеф на клиниката по неврохирургия в Пирогов проф. Николай Габровски. 

Масовата ваксинация в България ще може да започне през март и април. Количествата очаквани ваксини през април са 10 пъти повече от тези за март, така че ще можем да започнем тогава и фаза три на ваксинациите, изтъкна Кунчев. В тази фаза попада най-многобройната група – хората на възраст над 65 г. и хронично болните – общо 1,8 млн. души. Кунчев бе поредният представител на здравните власти, който отрече поръчките на ваксини да са повлияни от други интереси освен здравните. „Не смятам, че компания като АстраЗенека се интересува от това кой на кого е майка. Когато имаш избор на ваксини, избираш тази, с която се работи най-лесно. Едно е да работиш с ваксина, която се държи в обикновен хладилник и имаш време спокойно да ваксинираш, друго е да работиш с ваксина, съхранявана на -70 градуса, която може да се поставя броени часове след изваждане“, коментира Кунчев. Както „Сега“ писа, България поръча най-много ваксини от продукта на „АстраЗенека“, чието одобрение се забави, а представител на компанията в България е Зоя Паунова, майка на евродепутата на ГЕРБ Ева Майдел. „Наистина от този производител броят поръчани ваксини са най-много, но ако се гледа разпределението по вид ваксини – е приблизително еднакво“, изтъкна  Кунчев. 

 

ОТПУСКАНЕ 

Кунчев коментира и предложения от националния оперативен щаб план за постепенно разхлабване на мерките. „Пълна справедливост няма как да има, ето, отчитаме, че по интензивност контактите в транспорта например са по-сериозни отколкото в един мол. Затова се предлага отваряне на търговските дейности в моловете, без социалните – като площадки за игра“, коментира Кунчев. Сред мерките е и отваряне на заведенията с работно време до 22,30 часа, както и постепенно връщане в училище на ученици от отделни класове от прогимназилен и гимназиален етап. Няма да имаме повече от 35% от учениците присъствено, те ще учат две седмици на място и после ще излизат в дистанционно обучение, коментира още Кунчев.

 

ЗАРАЗА СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ

Двама медици - лекар в Хасково и санитарка в болницата в Харманли, са се заразили с коронавирусна инфекция след поставяне на първата доза на ваксината, съобщи още bTV. Лекарят в Хасково е със съвсем лек дискомфорт. Той се е заразил десетина дни след първата ваксинация. От РЗИ-Хасково изтъкват, че заразяването няма връзка с имунизацията. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че ще има и други подобни случаи, но няма да са много. "След първата игла производителите не твърдят, че имунитетът е достатъчен. Може да се приеме, че сме защитени десетина дни след втората имунизация. Лекарят в Хасково се е срещнал с вируса десетина дни след първата ваксинация, когато още няма достатъчно антитела, но тези недостатъчни тела водят до това да няма усложнения", коментира още Кунчев. 

 

С ПРЕДИМСТВО

Въпреки че България сериозно изостава с графика за ваксиниране и с набавянето на необходимите дози дори за най-уязвимите - по-възрастните хора, министърката на туризма Марияна Николова обяви, че персоналът по Черноморието, както и служителите на летищата София, Варна и Бургас, трябвало да бъдат ваксинирани приоритетно, и дори посочи срок - преди началото на летния сезон.

Николова днес ще изпрати това искане в писмо до Националния ваксинационен щаб, а също и до колегата си от МС Костадин Ангелов.  "Служителите в туризма работят с много хора и добре да бъдат предпазени - както те,  така и туристите. Ваксинацията им ще осигури допълнителна предпоставка за популяризирането на България като безопасна и сигурна дестинация на международните пазари, подчертава вицепремиерът пред специализирания сайт Travelnews.

Миналата седмица искане за приоритетна ваксинация отправи изпълнителният директор на летищата във Варна и Бургас Франк Кванте, а вчера и Националният борд по туризъм призова за масово имунизиране на рецепционисти, камериерки, сервитьори, готвачи, част от наземния персонал на трите големи аерогари и др., преди да започне летният сезон. 

 

 

Още

Тексас и Мисисипи захвърлиха маските

03.03.2021

Обновена

4424
Бразилският щам заразява повторно 61% от преболедувалите

02.03.2021

Обновена

6567
От понеделник - всички на кръчма, учениците с предимство