facebook
twitter

Горещи новини

Ян Енглерт откри своя звезда в Стара Загора

Полският актьор посади дръвче в Алеята на липите
1425

Полският актьор Ян Енглерт, който спечели сърцата на поколения българи с ролята на отец Ередия и който снощи получи специалната награда на кинофестивала „Златната липа“ за цялостен принос в киното, днес откри своя звезда с името си и посади свое дръвче в Алеята на липите в Стара Загора, съобщиха от общината. Осемгодишната Мирела Дюлгерова от детско-юношески хор „Жарава” впечатли Ян Енглерт с изпълнението на песента „Излел е Дельо хайдутин“ в негова чест.

На пресконференция по-рано Ян Енглерт разказа как е бил избран за ролята на отец Ередия във филма на Въло Радев „Осъдени души” и каква каква е съдбата на Едит Салай, която изигра ролята на Фани Хорн. Той обясни, че не е виждал  и чувал Едит Салай от премиерата на филма. Предполага, че е във Франция, но вероятно никога повече не е била актриса.

За ролята го избрали случайно. Първоначално му предложили ролята на американеца, а ролята на Фани на полската актриса – Янковска Чешляк. За ролята на Ередия виждали Омар Шариф, а продукцията трябвало да бъде българо-френска, но от Франция поставили условие режисьорът да бъда французин. Въло Радев се оттегля, защото наистина иска да направи този филм и започва да търси актьори от соцлагера. „За първи път пристигнах в София, за да премеря костюма за ролята на американеца. Някъде към 21 часа, когато беше минала пробата, при мен дойде асистентът на Въло Радев. Помоли ме да помогна на полската актриса, защото пробите с другите актьори не вървяха. През нощта изиграхме сцената в студиото в Бояна. 15 минути след като приключих ми предложиха да приема ролята на Ередия. Първо отказах, след това се съгласих”, разказа Ян Енглерт.

По това време Янковска Чешляк получила предложения от изтъкнат полски режисьор и отказва ролята на Фани. В продължение на два месеца Енглерт пътува между Полша и България за пробни снимки с други актриси за ролята на Фани. Някъде около седмица преди началото на процеса Въло Радев решава, че Едит Салай ще изпълни тази роля. „Така изглеждаха нещата – отново стечение на обстоятелствата. Най-кратката дефиниция на щастието в професията, която упражнявам е да се окажеш в правилното време, на правилното място и в правилната компания”, обобщи актьорът.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корнелия Нинова: Ламбо, дръж се, до теб сме!

17.10.2019

1644 5
Томичовият псалтир идва за пръв път в България

09.10.2019

701
Филмът „Ирина“ на Надежда Косева е номиниран от Европейската академия

08.10.2019

480 7

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Министерството на отбраната и Съвета за сигурност на ООН предупреждават, че пеенето на "Излел е Дельо хайдутин" е опасно за вашето здраве! Виж:

 

https://www.hulite.net/modules.php?name=News&file=...

fractal

Храбрия оловен войник

ИвКо

И двамата с Едит Салай бяха страхотни. Не мога да си представя, че съществува актриса която да може да изиграе по добре ролята на Фани.

Banshee
снимка на Banshee

 Предполага, че е във Франция, но вероятно никога повече не е била актриса.

 

Нещо не са доразбрали писалите статията, има я в уикипедията Едит Салай, макар и само на унгарски, но добре, че има гугъл-преводач. 

https://translate.google.bg/translate?sl=hu&tl=bg&...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×