facebook
twitter

Горещи новини

Вандали драскаха върху рисунки в пещерата "Магура"

1389
Фейсбук

Вандали са надраскали хилядолетни скални рисунки в пещера "Магура", съобщи dir.bg. На скалите е издраскан следният надпис: "Ради Павчо 2019 Антов".

"Магура", която е близост до Рабишкото езеро и Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност още през 1965 г. Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор). Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Рисунките датират от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са отпреди 7000 години. Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

Дълги години залата с рисунките бе затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти е взето решение залата да бъде отворена. 

Учени обаче алармираха, че никой не се грижи за адекватното съхраняване на безценната находка, което може да доведе до изчезването ѝ. Или, както в случая, да бъде заличена от вандалски драсканици.

Ключови думи:

пещера, Магура, вандали
19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вандали съсипаха дръвчета по столичната ул. "Раковски"

10.07.2019

1369 14
Какво щеше да стане, ако деца бедстваха в българска пещера (по дни)
Ген. Атанасов: Операцията срещу НАП е на среди, близки до властта

21.07.2019

2759 11

Коментари

LAIO

80те процента ...

markoE

 

 

 

 

                                   Ако нещо имаме в изобилие , това са идиотите . Само че когато драскат по паметниците някои подобни на тях им се радват. По паметниците обаче драскат интелигентни идиоти , дроги и обратни .

markoE

 

 

 

 

                            Ако последният ред значи ''анче'' а е изписано като ''антче'' говори по скоро за неграмотна цигания .

Solace

Антов

Solace

Явно преди хиляди години хората са имали повече акъл от днешното поколение.

Понеже сме говеда, трябва да се държат с нас като с говеда - искаш да влезеш в пещарата - ОК, но с водач отпред и един пъдар отзад. В Шьонбрун изведоха цяла група, защото някой сладур се направи на хитър да снима с телефон, щото с фотоапарат не можело. В Алистрати (пещера в Гърция) също не дават да се снима, и вадят групи при нарушаване на забраната. И още примери има...

Хумангоид

Куриозното е, че рисуките отпреди 10 000 години съдържат повече информация за битието на авторите си. 

markoE

 

 

 

 

                                       Антов

 

 

                                     Като се вгледах - да .

BoulevardDudukov

Интересно... след няколко столетия тези драсканици ще се изследват като доказателство, че питекантропи са бродили из Земята до 2019 г. Сега, сериозно, но тези изроди трябва да бъдат намерени, пребили, закачени за теглича на кола и влачени чак до най-близкото ГКПП.

Хулиган

Сигурен белег, че пътят на остатъчното тукашно население към пещерите вече е предначертан...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/09/intelig...

Miranda
снимка на Miranda

Примитиви... Оцелели и те през вековете...

Bacho Кольо

Съдът постанови, че Асен Генов е невинен , когато заля с боя скулптурата на Далчев на Позитано.

Защото по този начин той демонстрирал политическа позиция.

Като знам какви зверства са вършили първобитните , окупирали нашите земи, как са нарушавали Истанбулската конвенция, то рисуването върху техните тоталитарни символи си е проява на демократична политическа позиция.

markoE

 

 

 

 

                    Съдът постанови, че Асен Генов е невинен , когато заля с боя скулптурата на Далчев на Позитано.

 

                              Ако случайно се стигне до съд за тез хашлаци , защитата им може да се позове на това съдебно решение . И да се преустанови практиката исторически ценности с национално и световно значение да се дават на съхранение на общините и безхаберните им кметове .

циникЪтхедонист

Кви вандали?

Обикновени мангали.

:) 

Миряна Б.

Трябва в пандиза да бъдат заставени да четат Жан Пол Сартр - "Херострат", Лев Толстой "Възкресение", Хегел и Кант, Маркс и Енгелс.И да се явявят на матура ако настояват за свобода.Или неандерталците на Янко Станоев не могат да четат. Ах, и Кафка, и Кафка, макар че е прекалено жестоко.  

Миряна Б.

Политическите драсканици следва да се разглеждат в Хага. Да видим какъв аршин ще приложат там. Абе чудя се, като членка на ООН Русия не може ли има международен съд? Аз съм за. И даже имам един пропуск за заседание на ООНето на името на баща ми. Ще подправя малкото име и годината и ще се втурна в залата. Сакън, може да се сблъскам с Фичо и той да ме предаде. Ама не ме е виждал.

Миряна Б.

Като казах, че четенето на Кафка е прекалено жестоко за вандали, изведнъж си помислих - а как ще им подействат шедьоври от тоталитарната литература. Например "Стубленските липи" от Ст. Ц. Даскалов, който два пъти ме е набеждавал като дисидентка.

 

Да видя кой ще ме наклепа сега пред Юсейд! Сигурно Стоф.

Миряна Б.

Трябва да се включат в борбата с вандализма и възрастните, ако тия са млади. Нито един минувач ли не им е издърпал ушите? Или за обществени фиданки що да се коси? И да рискува шамари от някой освирепял родител с кроманьонско лице и облекло, заможен, значи.

Миряна Б.

Пауза. Котката е гладна. Трябва да й отброя гранулките, тя е на строга диета.

Предводител на ...

Тази новина, апропо, е от средата на май.

Иначе в Магурата може да се засели, не просто да си драска, мечка, хиена, клошар, извънземно и т. н.

Там няма вход, няма охрана, няма камери, няма нищо.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×