facebook
twitter

Горещи новини

Търговският регистър започнал да се срива още на 6 август

Борисов не отговори кой ще понесе политическата отговорност за кризата
2203
Илияна Кирилова

Търговският регистър, който рухна на 9 август, е започнал да дава дефекти три дни по-рано. Това стана ясно от изказването на премиера Бойко Борисов по време на извънредното изслушване в парламента, поискано от БСП.

"На 9 август между 17.37 ч и 17.44 ч дефектират 3 диска. На 6 август вече е дефектирал 1 диск", каза Борисов. Поддържащата фирма "Лирекс БГ" е уведомена незабавно. Борисов каза още, че на 10 август дисковете се пренареждат, но базата данни не ги чете. Ангажирани са външни консултанти и експерти. Включително и от Япония. Компанията, производител на дисковете, също пратила екип в България.

Борисов опроверга сам себе си, че регистърът ще бъде възстановен с всичките му функции до сряда. И вече отпусна срок до края на седмицата. "Помолиха да ги оставим да работят ден-два спокойно, за да си довършат работата", оправда се Борисов. По думите му в 12.30 ч днес е била възстановена базата данни до 6 юни. "Към момента (по време на парламентарното заседание, б.а.) е до 17 юли. Това е периодът за подаване на годишните финансови отчети. Успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове", каза Борисов.

Той не отговори на въпросите кой ще понесе политическата отговорност за безпрецедентната криза с регистъра и дали оставката на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е достатъчна. 

"Сега се е случило - просто са се скапали дисковете. Но занапред ще бъдем подложени на "хакерни" атаки, зловредност и умисъл", предупреди премиерът.

От ГЕРБ се опитаха да прехвърлят вината за случилото се към бившия министър на правосъдието Христо Иванов, тъй като негово време от "Информационно обслужване" излезли с анализ на проблемите в агенцията и с препоръки, които и през миналата години още не били изпълнени.

Цветан Цветанов отвори темата и за "Лирекс". По думите му дружеството е "наложено" по времето, когато вътрешен министър бил Румен Петков. "Как беше направено видео наблюдението - с изричните указания да спечели "Лирекс". Интерфейсът беше затворен и това не даде възможност да се надгражда тази система и да участват други фирми. Убеден съм, че същото се е случило и в Агенцията по вписванията. Вярно ли е, че се установява, че "Лирекс" преди инцидента е обединила дисковия масив на основния и на резервния сървър. Това е довело до невъзможност за възстановяване. Не знам дали не е умишлен саботаж от някой, който е искал да създаде проблеми в държавата и да кажем, че правителството и министърът на правосъдието е виновна за това", заключи бившият вътрешен министър. 

"Да не повдигаме пак тази тема. Ако "Лирекс" си вдигнат шапката, буквално ще ни сринат. Най-неприятното е, че парите са дадени, новите дискове са там и ни се случи това", отговори му Борисов. "Да си направим така защитите да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма, колкото и да е важна и добра", допълни той. 

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Еврохолд подписа договор за покупката на ЧЕЗ

20.06.2019

156 1
Турция издаде 151 доживотни присъди за опита за преврат

20.06.2019

58
Омбудсманът дава на КС частното финансиране на партиите

20.06.2019

162 1

Коментари

Страници

AzUrAL
снимка на AzUrAL

Ангажирани са външни консултанти и експерти. Включително и от Япония. Компанията, производител на дисковете, също пратила екип в България.  Познайте кой ще им плати за всичко това. Отново заради продажната, некомпетентна и корумпирана червена номенклатура!  Цялото ръководство на ТР, трябва да бъде осъдено за вредителство и саботаж. Великата червена съдебна система, естествено мълчи, над тия неща за плебеите са.

ЧИЧКО СИМИТЛИ

 Цялото ръководство на ТР, трябва да бъде осъдено за вредителство и саботаж. Великата червена съдебна система, естествено мълчи, над тия неща за плебеите са.

 

От Фейсбук:  Соня Колтуклиева

"Заради Габриела Козарева, Бойко Борисов махна Мариета Захариева, която му беше много близка , от Агенцията за малкия бизнес. Сега слага Козарева шеф на Агенцията по вписванията. А в министерството на спорта още празнуват, че Козарева не им е вече заместник министър. В тази държава, за да растеш кариерно трябва или да си човек на Доган Пеевски или на Сидеров Пеевски. Махнаха една марионетка на Дебелия от Агенцията по вписванията, сложиха друга. Едната допусна пробива в Търговския регистър, другата ще го замаже."

 

Говори се, че ШИШИ е неподсъден. Засега. Чакаме новини от бреговете на Potomac River, Washington DC.‎

JollyRoger's

Хапценцата! Бързо!

dimdum

организирана престъпна група начело с цола драгойчева, вълко червенков и кимон георгиев е виновна.

JollyRoger's

Цецоу и Той в скеч "Ако пак се ос@рем, ще е от хакерите на "Лирекс"...

Божкее, божке! А Мона Цеца е на диазепам и се е заключила във WC...

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Олимпик започва да ни застрахова през 2009 г., непосредствено след като Мутрьо стана премиер на подмандатната ни теритерия за пръв път. Случайност, нали?

 

https://xaknewzz.blogspot.com/2018/08/blog-post_86...

 

Stern

Борисов не отговори кой ще понесе политическата отговорност за кризата

В България не е прието да се носи политическа отговорност. Има си достатъчно калинки с високи заплати и нищонеправещи, докато не трябва да се смени бушон.

Виждам, че Цвък вече и от ИТ разбира. Надградил е знанията си след Радо отверката.

volog2

Все си мисля, че проблемите са заложени още при Димитър Греков.

skyspirit
снимка на skyspirit

На 9 август между 17.37 ч и 17.44 дефектират 3 диска

 

Чекай, чекай малко. Защо цял премиер се занимава с такива технически подробности? Абе Регистъра немаше ли си за Принципал Мама ❓

 

"Сега се е случило - просто са се скапали дисковете. Но занапред ще бъдем подложени на "хакерни" атаки, зловредност и умисъл", предупреди премиерът.

 

? ??

Диагностик

Като се е повредил климатика, защо никой не е дал нареждане да се изключи временно системата?!

otvrat1

Чудна работа! Станишев да няма пръст  тук!? Ами Орешарски? Поне служебното правителство на Радев нещо...

JollyRoger's

200 адвокати вече писаха писмо до султана, що не подадат групов иск за щети и пропуснати ползи срещу принципала?

rurade
снимка на rurade

Държава,която зависи от няколко диска...

Аматьори!

dimdum

занапред ще бъдем подложени на "хакерни" атаки

аха, от хакерите от септемврийското въстание

Братя Стругацки

 Интерфейсът беше затворен и това не даде възможност да се надгражда тази система и да участват други фирми. Убеден съм, че същото се е случило и в Агенцията по вписванията. Вярно ли е, че се установява, че "Лирекс" преди инцидента е обединила дисковия масив на основния и на резервния сървър. Това е довело до невъзможност за възстановяване.

Изключително съм вдъхновен от Цвък - човекът се изказва и като сисадмин. Уникален е!

JollyRoger's

"Ако "Лирекс" си вдигнат шапката, буквално ще ни сринат." Тъжната истина за ГРОБ...

Shaaban_bin_Robert

Каква е вероятността да се "скапят" едновременно 3 диска ? Преведено на пожарникарски  - каква е вероятността в един квартал да се запалят едновременно 3 къщи? А на следващия ден  - още една!!

И защо след като пустите  му дискове са толкова ненадеждни, няма резервни, с които дефектиралите да се подменят веднага, преди да е станала белята? Или може би някой не е гледал какво се случва с дисковия масив докато не е станала белята? Просто се е случило. Ей така на пожарната кола ѝ гръмнаха 3-те гуми едновременно, а след още 10 метра и четвъртата!

human_capital

Не били компютри, а компоти! ...от тикви!!!!

Тодор1

Ние си пишем калинките си фъркат и се радват на щастлив живот Мутрьо не му дреме..,някакви бивши милиционери се правят на велики главната калинка дето щеше да ни става майка фъфли нечленоразделно въобще идилия...мафиотска

вила

Който е гледал ЦЯЛОТО  директно ТВ предаване е разбрал що е еднолична власт,която публично се гаври с  ДЪРЖАВАТА,ДЕМЕК,държавата  липсва.

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

Абе, вила, ти чак сега ли го ВИДЯ тоя филм? За да ти стане ясен филма пишеш на 1 ред 2018, на 2 ред пишеш числото 1989. После вадиш от горното долното и на 3 ред получаваш 29 години откакто го гледаме този филм.

вила

Днес  бе показан КРАЙ   ят на филма ЛИКВИДИРАНЕ НА  ДЪРЖАВАТА...

първолета
"– Можете ли да разсеете съмненията, че сривът на ТР е предизвикан умишлено, с цел да бъде потулен скандал от тип “Panama papers” и/или чрез манипулация на данни да бъдат превзети определени компании?" https://demokrati.bg/srivat-na-targovskiya-regista... Конкретни и ясни въпроси, на които НЕ МОЖЕ да се отговаря със: "Сега се е случило" (демек от само себе си)
PlaNed
снимка на PlaNed

Shaaban_bin_Robert, 21/08/2018 - 18:19

Ей така на пожарната кола ѝ гръмнаха 3-те гуми едновременно, а след още 10 метра и четвъртата!

В Пожарникария, нещатата са такива, каквито каже Той! 

Ако един нещастен сисадмин си позволи да загуби снимките от ваканцията на шефа, жална му майка, но когато говорим за сървъри на територията ( нарочно не употребявам държава, защото такава отдавна няма! ) за които се харчат милиони, опираме до истории за сътворението на света и вината на Аспарух...

вила

?

Така е.Органите  на държавна заплата са личните му бухалки-пожарогасители...Той и нкметовете нареди /?!/ след един дъжд да започнат да асфалтират.

вила

?

Така е.Органите  на държавна заплата са личните му бухалки-пожарогасители...Той и на кметовете нареди /?!/ след един дъжд да започнат да асфалтират.

ivm1976
дисковете се пренареждат, но базата данни не ги чете. Ангажирани са външни консултанти и експерти. Включително и от Япония.  

Уникални глупости и мръсни лъжи!

И милиционерската фирма целата в бело!

 

Един диск 8ТБ е 500(петстотин) лева!

За един бекъп стихат 2000 лева. За ПЕТ бекъпа - 10 000 лева!

 

20 години ни шибаше КДС сега ни шибат най-простите милиционери.

JollyRoger's

Като ти гледам годината на раждане, няма как да те е шибал КДС, защото още не си бил роден. За другото питай СДС...

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

За пореден път стана ясно, че прехвалените "електронни системи" са уязвими и несигурни, а най-несигурни са централизирани с-ми като тази. Всеки клон на системата трябва да има своя пълна локална база данни, и от всички  локални бази да може да се възстанови централната, т.е. тя следва да е продукт на долните нива . В клоновете всеки електронен документ трябва да има хартиен еквивалент и така системата се гарантира и възстановява.

Дежурния

Ангажирани са външни консултанти и експерти. Включително и от Япония.

Работата явно е много по-сериозна и дълбока. Някаква тайнствена японска връзка има. Първото скапване е на 6 август - деня на бомбата над Хирошима, вторият срив е на 9 август - бомбата над Нагазаки. И тази следа трябва да се проучи...?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×