facebook
twitter

Горещи новини

Теменужка Петкова изненадана от българските инвеститори за АЕЦ "Белене"

2127
Илияна Кирилова
Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е изненадана от участието на българските компании, които подадоха документи за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене". Пред БТВ тя уточни, че държавата не е направила достатъчно добра рекламна кампания на процедурата и именно заради това не е очаквала да има такъв интерес от страна на родни фирми.

Вчера се разбра, че седем компании, между които две изцяло български, една регистрирана в Германия, и една българска с чешко участие са кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене". Официално писмено са потвърдили предварително заявения интерес руската "Росатом", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация. Сред българските кандидати е консорциум от фирми около бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки и непознато дружество, регистрирано в Козлодуй. Северна Македония е заявила желание да участва с миноритарен дял в проекта и да изкупува част от електроенергията. Френската "Фраматом" и американската "Дженерал електрик" са заявили готовност да доставят оборудване и да помагат при финансовото структуриране на проекта, както се и очакваше.

Според Петкова има сериозен интерес към реализацията на проекта. Това си личало по имената на участващите в процедурата компании, които тя определи като "световни лидери в ядрената енергетика".

Енергийният министър добави, че няма информация за собствеността на българските дружества. Тепърва всички те ще бъдат прегледани обстойно и тогава ще може да се каже кой стои зад тях. Тя каза още, че през следващите 90 дни държавна комисия, включваща енергийни експерти, икономисти и юристи, ще проучи кандидатите и ще изготви кратка листа на компаниите, с които България желае да продължи да преговаря. 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Петкова: България ще свие дела на руския газ до 50% до края на 2020 г.

28.01.2020

2394 44
Теменужка Петкова ще обсъжда енергийната ни сигурност в САЩ

26.01.2020

3050 43
Премиерът очаква решение за визите за САЩ до една година

08.01.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТРОВА

4362 15

Коментари

Zmeja

Гинка ООД ????

JollyRoger's

Нушка все я изненадват... Доверчива и простодушна, и хоп... Изненадааа!??

last

Странно... В продължение на години  куп  компетентни колеги от форума и извън него ни убеждаваха, че работата с АЕЦ Белене е нефелна, а изведнъж -  толкова кандидати?!? Ама тези компании явно нямат хабер от ядрена енергетика...

geo_19

Тогава още не беше ясно, че цената на въглеродните емисии ще убие ТЕЦ-овете на въглища. Сега изгрява добра перспектива пред старата-нова АЕЦ Белене. 

nikipsh
снимка на nikipsh

GEO това, че на Българските министри, консултанти и премиера "слънце" не е било ясно, неозначава, че е нямало яснота. Иначе какъв е смисъла да караш електромобил, енергията за които идва от най-замърсяващите централи на въглища. Имаше "първо" предложение от руснаците за които е известно, че винаги това "първо предложение" е най-изгодно. Сега ще си плащаме за заигравката с американски централи и американски конгресмени. Вече забравих кога фалира големия американски инвеститор за седми блок в Козлодуй. Ако имахме управляващи мислещи за държавата, а не за апартаменти и тераси сега Белене вече щеше да работи и печели, Марица-изток 2 щеше да е преминала на газ от "южен поток" а американските централи щяха да са пред фалит със скъпия си ток и въглеродни емисии. Гледайки македонския инвеститор, си мисля че и северняците са по-напред с материала ...

dissidentbg

nikipsh,

Проблема е, че цената за строеж на атомна електроцентрала скочи многократно в последните години.

В годините, когато Белене за пръв път е проектирана, цената за построяване на подобна електроцентрала в Света е около 3.5 милиарда долара. Сега цената е над 12.5 милиарда долара.

 

Разтакаването с години оскъпи централата с 10 милиарда долара.

маняна
снимка на маняна

Изненаданата министърка обеща да изненада на свой ред кандидатите с нови, още по-широки възможности за комбинации в хода на процедурата. Комбинациите ще включват задачи с факториал, за които кандидат-атомиците трябва да подготвят мотивационни пакети в атрактивни акции, облигации, ценни метали или валути, с които да изненадат приятно министърката и нейното обкръжение.

Оспех на новата ни ЕвроАтомна Централа!

Диагностик

Ще допускат ли кандидати, регистрирани в офшорни зони?

 

вила

 Нушка калинкова камуфлажът на Гинка бойкова - истината

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Въх!

PlaNed
снимка на PlaNed

държавата не е направила достатъчно добра рекламна кампания на процедурата

Уджас! Уж беше наша малка тайна!

Някой ПАК се е опитал "да такова на метеното", за едни 'ора, a толкова добре бяхме подредили нещата!

Елементарно селско девойче!

Да се хвалиш, че това за което ти плащат и го подготвиш две години си го свършила през пръсти?!

Бург Гаски

Странно... В продължение на години  куп  компетентни колеги от форума и извън него ни убеждаваха, че работата с АЕЦ Белене е нефелна, а изведнъж -  толкова кандидати?!? Ама тези компании явно нямат хабер от ядрена енергетика...

И проф. Касчей безсмертни, тоже. Даже скоро имаше статия по този повод.

seyko

Още преди 4-5 години в същия форум спорехме, че АЕЦ"Белене ще се построи

 

 и Южен поток също, но никой не вярваше.Дори имаше форумци с пресипнали гласове.

hamer

Теменужка не е изненадана единствено от това, че е още министър.

Звън®
снимка на Звън®

Теменуга вече е заръчала изработване на ножицата, с която ще се пререже лентата при откриване на АЕЦ Белене. Тя е поверена на Bulgari. Конструкцията й е по подобие на класическата тракийска ножица от могилата Голяма Косматка. Материалът е платина и злато, добити в Зимбабве. Ножицата  ще бъде декорирана с три брилянта от по 10 карата. По остриетата и дръжката ще бъдат гравирани текстове от Махабхарта, Камасутра и рубаи на Омар Хаям. Лентата за откриването също е поръчана. Ще бъде изработена в древна фабрика за коприна в Гуанджоу. Копренените буби са специална селекция и са хранени с черница от императорската градина.

 

Приносът на министър Теменуга за строежа на новата централа веднага бе оценен. Красимир Вълчев, министър на образованието, е разпоредил в учебните програми з 9-ти клас да се включи изучаването на стихотворението на Яворов "Печални теменуги". Ето част от него:

 

Печални чакате ръка,
сънувате и пръсти нежни.
Напразно чакате!… Така,
в надежда тихо без надежда,
вий мрете – болни теменуги.
 
Печални, бледни теменуги…
Печални теменуги, теменуги…
 
О, бледни, болни теменуги… 
Печални, бледни теменуги…

dissidentbg

"Официално писмено са потвърдили предварително заявения интерес"

 

Освен ПИСМЕНО заявление друг вид заявление НЯМА.

С.Славов

...........................Невероятно ,как без реклама

Петкова постигна амалгама

от явни  стремежи и чувства .

Седем компании без измама ,

едната   съвсем непозната

и тя на конете в краката ,

търг превръщат в изкуство .

Белене е пак панорама

на нескончаемата  драма:

                Да те има ,или да те няма...............

ИвКо

И проф. Касчей безсмертни, тоже.

Пак да напомня, същият този проф вече смени плочата, нямало проблем с реализирането на тока от яца, нямало проблем със сеизмичната обстановка в района, нямало проблем със сигурността на централата, новият проблем бил че "Росатом" се занимавала с военни разработки и построяването на Белене означавало наши пари за "Росатом" с които щяло да бъдат произведени оръжия с които да бъде нападната България. Луд за връзване така да се каже, някъде по светско подобни въпроси ги решавали и с пребиване с камъни.

JollyRoger's

Зимбабвийските платина и злато - най-платинените и златни на овой бели свет!??

Като част от церемонията, Неговият младежки блян Цеца Величкович ще изпълни “Одата на радостта“ на кавал...?

ThePal
снимка на ThePal

Касчиев поразително прилича на Стефчо Тафров. Даже в изказа...и плюнките

по света и у нас

Най-вероятно накрая ще се стигне до един косорциум между Росатом, китайската компания, френската Фраатом и български фирми за построяване на Белене.Т. е; ще стане  това, което се  изисква от  самия живот. Нищо чудно, в по-далечно бъдеще да се построи и един газопоровод от Крим до Варна, ако руснаците докарат тръбата в Крим. Такъв газопровод ще е къс и сравнително евтин, и най -изгоден за нас.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×