Медия без
политическа реклама

Теменужка Петкова изненадана от българските инвеститори за АЕЦ "Белене"

21 Авг. 2019
Илияна Кирилова
Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е изненадана от участието на българските компании, които подадоха документи за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене". Пред БТВ тя уточни, че държавата не е направила достатъчно добра рекламна кампания на процедурата и именно заради това не е очаквала да има такъв интерес от страна на родни фирми.

Вчера се разбра, че седем компании, между които две изцяло български, една регистрирана в Германия, и една българска с чешко участие са кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене". Официално писмено са потвърдили предварително заявения интерес руската "Росатом", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация. Сред българските кандидати е консорциум от фирми около бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки и непознато дружество, регистрирано в Козлодуй. Северна Македония е заявила желание да участва с миноритарен дял в проекта и да изкупува част от електроенергията. Френската "Фраматом" и американската "Дженерал електрик" са заявили готовност да доставят оборудване и да помагат при финансовото структуриране на проекта, както се и очакваше.

Според Петкова има сериозен интерес към реализацията на проекта. Това си личало по имената на участващите в процедурата компании, които тя определи като "световни лидери в ядрената енергетика".

Енергийният министър добави, че няма информация за собствеността на българските дружества. Тепърва всички те ще бъдат прегледани обстойно и тогава ще може да се каже кой стои зад тях. Тя каза още, че през следващите 90 дни държавна комисия, включваща енергийни експерти, икономисти и юристи, ще проучи кандидатите и ще изготви кратка листа на компаниите, с които България желае да продължи да преговаря. 

Още по темата