Quantcast
Протестно шествие в София поиска "пряка демокрация" и нови избори | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Протестно шествие в София поиска "пряка демокрация" и нови избори

5647
bTV

В София граждани излязоха на протестно шествие, което бе организирано чрез социалните мрежи, съобщи bTV. Включилите се в него хора , някои от които бяха облекли жълти жилетки, се обявиха за нова конституция и поискаха борба с корупцията. Основното им искане обаче бе за провеждане на национален референдум "за промяна на системата на управление към пряка демокрация".

В социалните мрежи това искане е обяснено така: "Пряката демокрация е политическа система, в която народът взима решенията директно, без посредничество на представители и партии. Политическа система, в която заедно и наравно участваме в постоянен дебат за дефиниране на общите проблеми, оформяне на нужните политики, предлагане и гласуване на решения и проекти. Пряката демокрация трябва да се осъществява на институционализирани местни/квартални събрания, взаимосвързани в обща хоризонтална и децентрализирана мрежа с всички други събрания, чрез която да координираме необходимите тези, проекти и институции."

Недоволните граждани настояха също така и за оставката на правителството и насрочване на нови парламентарни избори.

-----------

"СЕГА ПРИПОМНЯ"

Исканията на организаторите, публикувани още в началото на месеца, преди първия подобен протест, са накратко следните:

ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА ПРЯКОТО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА:
– Намаляване броя на подписите за иницииране на референдум на 50 000, отпадането на изискването за кворум, отпадане на ограниченията относно предмета на допитванията в данъчната и бюджетна политика, отпадане на ограниченията за иницииране на общо събрание, които сега са позволени само за населени места до 10 000 жители.

– Създаване на мрежа от местни/квартални събрания, съчетана с интернет платформа за определяне на основните проблеми, оформяне на нужните политики и тези и гласуване за предложените решения.

– Въвеждане на практиката за пряко участие на гражданите в разпределянето на националните и общински бюджети.

ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ НИВА:
– Демократизация на медиите, обществения дебат, всички власти и институции
– Демократизация в образованието, демократизация на работните места и основнитеуслуги, които също да управляваме чрез пряка демокрация

СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ:
– Увеличаване на заплати, пенсии и помощи, безплатно здравеопазване, образование, достъпни отопление, ток, вода, намаляване на ДДС върху основни стоки.

– Увеличение на корпоративния данък, прогресивно подходно облагане, необлагаем минимум, намаляване на данъците за стоки от първа необходимост, масова синдикализация и защита на работното място.

 

 

Ключови думи:

протестно шествие, София

Още

От днес може да се плащат местните данъци и такси в София

23.01.2023

908
Мъж си организира зрелищна гонка с полицията посред бял ден в София

30.01.2023

Обновена

4018
Соня Йончева се завръща у дома с два барокови концерта

19.12.2022

564