facebook
twitter

Горещи новини

Прокурори се захванаха и с рисунки, изложени в "Структура"

Полицаи и хора от държавното обвинение щели да търсят дали има измама, както и кой е фалшификатора
1189

Върховна касационна прокуратура е сезирана с жалба от Николай Неделчев за извършена измама с произведения на изкуството, съобщава държавното обвинение. Неделчев е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и същите са били изложени в галерия „Структура“ в гр. София, но е установено, че представляват фалшификати.

Върховна касационна прокуратура възложи извършване на проверка на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР с оглед съдържащите се данни за извършено престъпление  против собствеността /измама/.

В началото на 2019 г. законодателят инкриминира действията на фалшификаторите на произведенията на живописта, скулптурата, графиката или археологически предмети или обекти, както и действията на лицата, включително и търговците, които ги предлагат за продажба или пускат в обръщение като автентични. Предвидена е наказателна отговорност и за лицата, които дават неверни заключения за автентичността на произведенията на изкуството, разказва държавното обвинение.

За установяване на самоличността на фалшификатора и за разкриване на извършените престъпления, ВКП е възложила на ГДНП извършване на конкретни действия за снемане на обяснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е закупил произведенията. Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал. Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване произведения на изкуството представляват оригинали или са фалшификати.

Определен е едномесечен срок за извършване на проверката.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2905 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3306 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1026 6

Коментари

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...галерията, предлагаща и продаваща рисунките би трябвало да поска (да има) сертификат за автентичност, издаден от МК, купувачът (колекционер) би трябвало преди покупката да поиска и получи такъв сертификат, така че - бития, бит, Бетина Чампоева.

 

Какво ни занимават с такива битовизми - или трябва прокуратурата да симулира дейност - я колко структури и структурки за изброени...

 

Влез или се регистрирай за да коментираш