facebook
twitter

Горещи новини

Прокуратурата най-после проверява случая с либийския танкер

1075
Pixabay

Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство по случая с либийския танкер „Бадр“. То е срещу частен съдебен изпълнител за незаконосъобразния действия по публичната продажба на кораба, приключила с възлагането му на българско дружество, съобщи БНР.

Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си с цел да набави за частна фирма имотна облага като е извършена незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер. Случаят е свързан с изпълнително производство, образувано в Районен съд в Бургас по искане на българско дружество, претендиращо за обезпечаване на свой дълг в размер на близо 10 милиона долара. Българската фирма твърди, че тези дългове са натрупани от търговско дружество, собственост на либийската държава.

Спорът по изпълнителното дело е бил с искане за промяна на собствеността на танкера. Изпълнителното дело обаче е спряно със съдебен акт. Въпреки това частен съдебен изпълнител от Бургас е извършил незаконосъобразно действия по публичната продажба на кораба в полза на българската фирма.

По случая все още няма повдигнати обвинения, казаха от Окръжната прокуратура. Танкерът в момента не се намира в български териториални води.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сбъднали се думите на Доган, че България влиза в Европа през Босфора

20.03.2019

442 2
Лиляна Павлова се върна депутат, след като затвори министерството си

20.03.2019

685 16
Разпоредил съм на СДС да се даде сигурно избираемо място, обяви Борисов

20.03.2019

2009 33

Коментари

FuFighter

Той танкерът вече си смени собствеността, всичко е пито и платено, ще го хванат за...

blue_fish

Не, ако се докаже измама - няма мърдане, колкото и да си е сменял собствеността ще бъде арестуван където и да отиде. Няма нормален корабособственик, който би затворил милиони в проблемен кораб. И не случайно още "виси" извън 12-милната зона, но срещу Бургас. От това, което чета по темата, изглежда либийците държат силните карти и рано или късно ще си върнат кораба или стойността му, заедно със загубите до момента. Ако това стане, означава че българският данъкоплатец ще извади едни между 15 и 35 милиона долара заради гяволъка и/или некомпетентността на някои хора.

Тодор1

Институцията на Частните съдебни изпълнители е създадена с цел легална подкрепа на мафията 

Само ,че тук удариха на камък .

А ИАМА и МВР какво -няма ли да отговарят?

От цялата работа ще си изпати първо мучо-сигурен съм че нещастният украински  екипаж ще бъде освободен без да му се плати пък и няма да се учудя ако екипажът започне да бедства без храна,вида и гориво.

pasi

Неясна работа. Нима ЧСИ е действал без изпълнителен титул  издаден след решение на Окръжен съд ? Как се е задействала Морска администрация и Брегова охрана без писмено искане от ЧСИ? Нима няма предварително искане на ЧСИ за доброволно изпълнение от фирмата длъжник?

Биволите разриха тая случка с рогите напред, ама в нея има доста неясноти:

1. Има ли вземане , и то не е ли погасено по давност от  1995-6година срещу Либийската компания?

2. Цедирано ли е то към гражданското дружество взискател, кога и при какви условия и цени?

3. Уведомен ли е надлежно длъжника за новия кредитор;

4. Кредитора очевидно е водил дела срещу длъжника, който знае за непогасеното задължение!

5. Биволите съобщават и за спорна ипотека върху танкера направена при гръцки нотариус, който отрича да има подобно нещо и се води следствие за измама... Относно ипотеката, възможно ли е ипотеката да се направи в Гърция, като флагът и собствеността са Малтийски, т.е. фигурира в Малтийския морски регистър?

6. Как става за един ден смяна на собствеността/чрез възлагане от ЧСИ/ без процедури за оценка, обжалвания и публична продан?

7. Как е сменен флагът на танкера и какъв е той понастоящем- малтийски,български, либерийски, или друг?

Предстои да получим тепърва отговори...ако въобще научим нещо.

 

авакум 78

 

 

 

                    Гладните , ненаяли се пернишки боклукчии .

PlaNed
снимка на PlaNed

Някъде нещо друго се е случило!

След като дълго време държавата и правоохранителните органи се правеха на "ни чул, ни видял", как така изведнъж се задействаха?

Вчера Роско Костинбродски обясняваше, че това са отношения между частни субекти?

То и Глосов и форумния бахурляк твърдяха, че проблеми с лилетките няма, но се появиха вече публикации за странни анекси към договора с Капиш...

https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria...

Stern

Да му мисли екипажът на първия български кораб, който акостира в либийско пристанище.

Хич няма и да се замислят либийците, пък и от случая със сестрите вече са наясно колко милеят българските власти за попаднали на случка българи в чужбина.

Ад мин

Не му бери грижа. Домуз Ага ги е пребоядисал сичките и им е турил чужди флагове. Пък и екипажите не са български вече.

Яна

Флагът в случая няма значение. И този кораб е бил под малтийски флаг, но е собственост на дъщерна фирма на либийско държавно дружество. А се говори, че Либия се е обърнала за съдействие и към страните от арабската лига. Ако това е така, в нито една от тези държави няма да може да акостира български кораб, независимо дали е с български или чужд флаг. 

авакум 78

 

 

 

 

                        Някъде нещо друго се е случило!

 

                     Случило се е , че Турция отказва да го пусне в нейни тер. води и сега седи запрян в Черно море и е в безисходица . Великите Български Комбинатори !

Желязко Желев

Що окръжна а не специализираната?Мафията нацели греда с глава

Танкера е застрахован в Лойдс

Друг въпрос е как вземания за10ки милиони от държавни станаха часни

Как така съвпадна по време съд.решение за обезщетение на една от сестрите ,отвличането на танкера и обработката на общ

мнение за нова цесия на вземането на сестрите.Поредното малоумие на мафия/държава

Скандала който предстои е с размерите на стрелбата срещу папата.Както се вижда държава/мафия не бърза да го потуши.Хранят надежди за келепир

Няма такива идиоти като нашите нийде по света.

 

Starboard

Има един - Сашо Меритайма - maritrime.bg, та той се е кръстил "морски портал" и в интерес на истината , доста подробно описва сагата почти цяла година. На който му се чете, да отвори maritime.bg. Иначе основното е че държавни институции нямат право да задържат кораб за частни претенции. Могат за публични претенции. Ако  Булгаргеомин беше старата държавна фирма - ок, но сега правоприемник е някакво ДЗЗД, даже не е юридическо лице. Ето линк към последното решение на ВАС:

https://vladimirovlaw.com/images/%D0%91%D0%90%D0%9...

protor

Как е сменен флагът на танкера и какъв е той понастоящем

Бял череп и кости на черен фон. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×