facebook
twitter

Първа страница

Българските власти се потопиха по скандала с либийския танкер

Въпреки че казусът стигна до ООН, у нас няма да има разследване как плавателният съд е отмъкнат от бургаското пристанище дни преди съдът окончателно да го присъди на Триполи
2779
Архив: marinetraffic.com
Танкерът "Бадр"

Скандалите около задържания в Бургас преди две години либийски танкер "Бадр" (Badr) ескалираха и вкараха България в международен скандал и дипломатически конфликт. Българските власти обаче нямат официална позиция. Само транспортният министър Росен Желязков заяви, че това били "частно-правни взаимоотношения с международен елемент". МВнР не коментира. Прокуратурата също не се занимава с казуса. Според МВР всичко е наред и по случая няма никакви нарушения. 

Либийските власти обаче окачествиха случилото се в пристанище Бургас като пиратски действия и заплашиха, че ще задържат всеки български кораб в свои води, съобщи "24 часа", като цитира арабски медии. Либийците твърдят, че завземането на танкера е станало с помощта на Граничната полиция и Морската администрация на България. Случаят стигна до ООН.

 

Какво е известно?

 

Либийският кораб е задържан през ноември 2017 г. по искане на българска частна фирма "Булгаргеомин Лтд.“, която твърди, че има стари вземания от Либия. Компанията предявява морска ипотека върху плавателния съд за обезпечаване на вземания на държавната компания "Булгаргеомин“ ЕАД. Следват съдебни и административни спорове, които завършват с противоречащи си решения. С определение на Бургаския апелативен съд е наредено корабът да стои в пристанището като обезпечение за бъдещ иск за 9.2 млн. долара по търговско дело срещу малтийски търговец. На 29 януари 2018 г. ВКС отменя това определение и нарежда либийският кораб да бъде "безусловно освободен от арест в пристанище Бургас". На 31 януари 2018 г. - т.е. само два дни по-късно, директорът на Морската администрация в Бургас издава заповед, с която е забранено отплаването на танкера. Посоченото основание са текстове от Кодекса на търговското корабоплаване, според които капитан на пристанище може да задържи всеки кораб, ако има нарушение на разпоредби на закона или на договор, по който България е страна. Неговата заповед е потвърдена от Бургаския административен съд. На 2 януари 2019 г. обаче ВАС отменя решението на Бургаския съд и заповедта за задържане на кораба, издадена от капитана. Така основание за задържане вече няма и корабът може да отплава.

 

Как ескалира ситуацията? 

 

На 21 декември 2018 г., 10 дни преди решението на ВАС, на борда на кораба се качва частен съдебен изпълнител, придружен от служители на охранителна фирма, на Гранична полиция и Морска администрация. Случката е разказана от сайта "Биволъ": "В навечерието на Коледа към либийски танкер, закотвен в Бургаския залив, се приближава патрулен катер на Граничната полиция. В него има въоръжени полицаи, охранители и цивилни лица. След разпореждане от граничните либийците се подчиняват на заповедта да допуснат полицаите на борд. По стълбата обаче се качва група от около 30 лица, въоръжени с различни оръжия, сред които и униформени служители на Гранична полиция, както и един инспектор от Морска администрация-Бургас. Капитанът Абдулла Абдул Джалиле, помощниците му и моряците са заплашвани, псувани, удряни и насилствено свалени от кораба. По техните показания въоръжените с огнестрелно оръжие мъже са се държали като нападатели – демонстративно агресивно и грубо. Те буквално са окупирали кораба и са предупредили всички, че нямат право да се обаждат никому по телефоните си, заплашвайки ги с насочени дула. Всички от BADR са свалени на брега под строй и репатрирани от България. Танкерът напуска българските води под панамски флаг, със сменено име на BDIN и с украинско командване на 27 декември", пише "Биволъ".

Пред специализираното издание Maritime.bg либийците твърдят, че националната танкерна компания на джамахирията е изгубила над 2 млн. долара за заплащане на екипажа и около 8 млн. долара заради невъзможността да експлоатира кораба си. Танкерът се води на държавната фирма GNMTC. Заради скандала миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на ниво постоянни представители в ООН, тъй като принудителната смяна на флага се тълкувала като посегателство срещу националния суверенитет, посочва "24 часа".

 

Каква е позицията на българските власти?

 

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви пред БНТ, че спорът за собствеността на танкера е между частното "Булгаргеомин Лтд." и либийската държавна компания. "Безспорно става въпрос за частно-правни взаимоотношения с международен елемент - вземания на "Булгаргеомин" от 1989 г., които са признати от либийските власти през този некратък период", обяснява той. Според Желязков "компанията е претърпяла трансформации през несъстоятелност, с продажба на предприятие заедно с правата и задълженията. В крайна сметка е упражнила морската ипотека, за която документите сочели, че е учредена в Гърция".

"В края на 2017 г. корабът е арестуван, а впоследствие му се забранява отплаването, докато траят процедурите пред частен съдебен изпълнител. Тези действия водят до възлагане на публична продан на кораба на "Булгаргеомин", която сменя регистрацията на кораба в Панама. Корабът е под панамски флаг и на 27 декември 2018 г., след предоставяне на необходимите документи на Морска администрация получава разрешение да отплава. В момента това, което знаем за локацията, е около 20 мили от Созопол в изключителната икономическа зона извън териториалните води на България", твърди министърът. Той не коментира решенията на българските съдилища, според които задържането на кораба е незаконно. Не коментира и факта, че изгонването на екипажа се случва при висящ спор пред върховния съд. Но "успокои", че имало малко кораби под български флаг за конфискуване.

Случаят е бил обсъден на съвещание в Министерството на външните работи в понеделник. Пред "Сега" съветникът на външния министър Екатерина Захариева - Иван Димов, заяви, че МВнР няма да коментира темата и това е "всичко, което ще каже по нея". Това се случва на фона на твърденията, че либийската страна е отправила поне дузина ноти във Външно.

Прокуратурата твърди, че не се занимава със случая, независимо от появилите се съобщения, че е била сезирана. МВР също не прави разследване, като категорично отрича да е имало грубости и насилие спрямо екипажа.

 

Какво твърди "Булгаргеомин Лтд."?

 

Обединението "Булгаргеомин Лтд." твърди, че през 2013 г. държавното предприятие "Булгаргеомин" ЕАД е приватизирано, като всички активи, имуществени права, търговска марка и ноу-хау са станали собственост на "Булгаргеомин Лтд.".  Повече от 5 години приватизаторът правел опит за събиране на дължимите вземания. Организирани са и десетки срещи с високопоставени лица на либийската държава. В началото на 2018 г. Районният съд в Бургас издал заповед за изпълнение на парично задължение, което длъжникът "Либиан Навигейтър Лимитед" - Малта да заплати на кредитора "Булгаргеомин Лтд.". То е в размер на 9 250 362 долара, представляващо вземане, обезпечено с морска ипотека, подписана на 14 септември 2017 г., върху моторния танкер BADR. Въз основа на нея на 20 ноември 2017 г. корабът бил арестуван. Последвала публичната му продан, в която се включва единствено "Булгаргеомин Лтд." и печели. Новият собственик сменил флага и се регистрирал. По негово искане Морска администрация освобождава танкера да отплава. 

 

Какъв е проблемът с ипотеката?

 

Либийците твърдят, че такава ипотека няма. Тяхната версия е разказана и от "Биволъ", и от Maritime.bg. Те твърдят, че гръцкият нотариус Йоана Андреадаки е написала жалба до гръцката прокуратура, в която твърди, че ипотека на танкера не съществува, а самата тя е станала обект на груба злоупотреба. Жалбата била регистрирана на 28.11.2017 и е с номер 176209189958. Според транспортния министър Росен Желязков обаче ипотеката съществува и нейната автентичност не се поставя под съмнение. "Булгаргеомин Лтд." обяснява, че има документи, в това число и платена такса за апостил от съответните гръцки компетентни органи, а заверката се слага след подписа на нотариуса и го официализира.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Още управляващи са се сдобили с евтини имоти в елитни квартали

26.03.2019

Таня Петкова

835 4
Засега Западна Европа няма да връща мигранти в България
Премиерът на Румъния забърка международен скандал

26.03.2019

878 1

Коментари

доктор Гилотен

Алчността, наглостта и безнаказаността у нас на назначените "бизнес" "мен" може да вкара във война цялата ни държава. След този случай, всеки български "собственик" на кораб, конфискуван в Либия да си търси парите или кораба от "Булгаргеомин Лтд"

П.П.

За да разберат либийците, че са псувани, има няколко варианта:

А) либийците говорят/разбират български;

Б) наш'те милиционери говорят арабски до ниво да псуват разбираемо;

В)на'ште милиционери и либийските моряци говорят някакъв друг общ език до ниво, че едните да псуват, а другите  да ги разбират.

ablepsia

власти се потопиха по скандала

 

Заглавията и особено употребата на предлозите в тях стават все по -неадекватни.

fisherman

 Не са се потопили, по скоро се направиха на шамандури💩

Sir Mano

Либийците твърдят, че такава ипотека няма. Тяхната версия е разказана и от "Биволъ", и от Maritime.bg. Те твърдят, че гръцкият нотариус Йоана Андреадаки е написала жалба до гръцката прокуратура, в която твърди, че ипотека на танкера не съществува, а самата тя е станала обект на груба злоупотреба. Жалбата била регистрирана на 28.11.2017 и е с номер 176209189958.

Гръцкият нотариус Йоана Андреадаки в жалбата си казва, че морската ипотека е фалшифицирана, защото под този номер на ипотека при нея има продажба на МПС, така че транспортния министър Росен Желязков да не говори глупости, че излага цялата държава!

blue_fish

Правната страна не мога да коментирам, въпреки, че ако ипотеката наистина е фалшива, както твърди гръцкия нотариус, нещата са ясни.
Намирам за уязвимо свалянето на либийския екипаж на рейда и по-точно начинът, по който е направен, ако приемем, че разказът на либийците е верен.
Морска адм-я са приели смяната на собствеността и са инспектирали кораба, вече като Bdin, по реда на Държавния пристанищен контрол на 22.12., има забележки и е задържан 5 дни за отстраняването им, след което би трябвало да е проверен отново и е освободен да отплава. От 20.12.2018 корабособственик се води BULGARGEOMIN LTD, care of Onyx Gemi Isletmeciligi Denizcilik, Турция, а мениджър - Onyx Gemi. Временните панамски сертификати изтичат днес, 09.01. и щом корабът се менажира от турска фирма, вероятно ще бъдат удължени или заменени от постоянни. Въпреки това, ако либийците са разбутали много нещата и панамската администрация намира нещо нередно, остава елемент на напрежение дали това ще стане. Без валидни сертификати корабът не може да се експлоатира и ще бъде задържан във всяко пристанище, а може дори да му бъде отказан достъп в 12-милната зона.

blue_fish

Ето още нова информация от днес, от Maritime.bg:

https://www.maritime.bg/56351/

Дерсу Узала

Случаят с танкер BADR стигна ООН, Морска администрация и Гранична полиция ни лук яли, ни лук мирисали

Доволни след поредната успешна мисия!

#БанкяНаТриМорета Иван Червенков

https://www.maritime.bg/50299/?fbclid=IwAR1b5nM3Ra...

 

Не знам дали наистина си давате сметка за мащаба на този скандал…

Както и за абсолютното малоумие на мутрите, маскирали се на пирати, в тази случка. Нищо от действията им не би могло да остане скрито, нито е възможен какъвто и да е благоприятен за тях изход от ситуацията. И все пак са го направили, викайки държавните институции за бодигард.

А мълчанието на мейнстрийм медиите от 21 декември насам доказва само едно – натискът е от възможно най-високо място в държавата. Толкова високо, че не се налага да бъде прилаган – всеки главен редактор, като види имената на собствениците на фирмата-пират, сам си слага намордника!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×