Quantcast
Проф. Кантарджиев: The best | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Проф. Кантарджиев: The best

През 14-те месеца, в които бе неизменна част от ежеседмичните брифинги, професорът произведе много запомнящи се цитати
Обновена
6 386
В НОЩ проф. Кантарджиев играеше ролята на комика.

Днес здравният министър пенсионира "с благодарност" проф. Тодор Кантарджиев от шефското място в Националния център по заразни и паразитни болести. Освобождаването на професора предизвика протести на негови колеги. След втория протест министерството на здравеопазването съобщи, че министър Стойчо Кацаров се е срещнал със служители на центъра, а сутринта е разговарял и с проф. Кантарджиев. Той няма други мотиви да освободи професора освен това, че е навършил пенсионна възраст.

Проф. Кантарджиев беше едно от главните действащи лица в битката с вируса и като член на НОЩ ролята му бе да разведрява мрачните данни и прогнози. През 14-те месеца, в които бе неизменна част от ежеседмичните брифинги, професорът произведе много запомнящи се цитати. Предлагаме малка извадка от това пандемично творчество.

------

Най-човешки съветвам, като се върнеш от чужбина, не събирай на следващия ден родата, изчакай десет дни.

***

А представяте ли си, ако Мангъров се бе появил през 80-те - сега тука всички щяхме да сме позитивни за СПИН, серопозитивни. Защото нали това беше идеята му: "Да се заразим всички и да се върнем към нормалното". Не е добре, когато искаш да върнеш нормалното с ненормални идеи".

***

Когато българите видяха много свои познати, които са ваксинирани, че им няма нищо, се успокоиха. Започват вече да се усмихват, не бъркат в джоба постоянна за маската, когато са повече от двама души. Много се радвам, че хората в нашата страна върнаха позитивното си отношение към ваксините.

***

Чакай, бе - грипната ваксина, дето всяка година я слагаме на хората, нали всяка година е с различни щамове. Да не е проверявана 10-15 години? Но като се посее съмнението.

***

Прекаленото си е прекалено. По-малка е вероятността да се заразиш на открито, но за съжаление тези силни мъже, ако вдигнат температура и заболеят, започват по нощите да се обаждат на познати, за да бъдат приети в болница и да са обгрижвани изцяло. Заразиш ли се с голямо количество вирус, караш по-тежко. Сега случаите са по-леки, защото повечето разумни хора носят маска и това помага заразените да прекарат по-леко“. (за мъжкото хоро в Калофер)

***

Ако си юнак - резенче лимон го потапяш в содата - така, както се панира месо. И го изяждаш юнашки. Който не е такъв юнак - цеден лимон със сода, защото содата за хляб също унищожава коронавируса.

***

В момента 10 души заразяват 12. Лошото е, че може да стигнем момент, в който 10 души ще заразяват 16. А ако решим да бъдем симпатични и разхлабим мерките, 10 души ще почнат да заразяват 29.

***

Който ще се ваксинира, хубаво е месеците, когато се ваксинира, малко повече домати и доматен сок. Доматът е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване.

***

Рецепторите са тези, които хващат вируса и те влизат в клетките. Пушачите имат по-малко такива рецептори. Това не означава човек сега да хване цитарите. Но тези, които вече го правят, може да продължат да пушат умерено.

***

Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни. Хората са заразени от неспазване на елементарни правила – да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици.

***

Не ни бяха тежки мерките. Чакайте да разберем - нашият братски народ, част от българския, в момента е с полицейски час, бе. Говоря за Република Северна Македония. С полицейски час! И знаете ли колко е строго? Като се прибереш от работа в 2 ч., до другата сутрин няма излизане. Или до понеделника - когато тръгваш на работа.

***

В магазините е хубаво една маска - просто така се познава възпитаният и образован човек.

***

И тази мол мания у българите! Абе, прекрасно е времето навънка, не се събирайте толкоз в моловете. Няма да фалират моловете.

***

Чакахме да се стопли навън, слънцето да започне да трепе вируса. И сега тъй като епидемията става ендемична, тоест с отделни огнища, и можем да реагираме адекватно – хванахме шивачките, хванахме старческия дом, хванахме и заразените в Бобов дол, като целта беше да не затвориме централата, за да не останем на газ и свещи, сега вече можем да обмислим разхлабване на мерките.

***

Важно е, че народът ни разбра. Това е най-важното. Да можеш да убедиш образованите и интелигентните бързо. Надявам се времето да е сухо и горещо, за да се чувства дискомфортно вирусът.

***

На пазара обикновеният човек първо, ако има, носи маска. Който кашля, който киха, който му тече носа, който го боли гърло, си стои вкъщи.

***

Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не крият. Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално. Опасно е при козунаците някой да не е кашлял, да не е кихал върху тях.

 

 

Още

Вали подкрепа за проф. Кантарджиев

08.06.2021

2797
Проф. Кантарджиев: Ние от НОЩ пари не сме взимали

06.06.2021

1349
Япония отваря за чуждестранни туристи

17.05.2022

267