facebook
twitter

Горещи новини

Президентът наложи вето върху Закона за защита на личните данни

Той се обявява срещу разпоредбата, която вкарва критерии за обработване на такива данни за журналистически цели и която може да ограничи журналистическите разследвания
1341
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с § 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване, съобщава президентският прессекретариат.

Президентът подчертава, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите членки на ЕС чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация. Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва да има превес и надмощие в упражняването на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация.

С формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл.

Според държавния глава не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерии се явява прекомерна, небалансирана мярка. Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция между защитата на личните данни и свободата на изразяване и информация, води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни като „се жертва“ свободата на изразяване и информация. Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов разпореди пълна проверка на старите военни имоти

21.04.2019

79 2
Цветница е

21.04.2019

143 4
След пълзящата демокрация Борисов мина към военен преврат

20.04.2019

6327 66

Коментари

JR

Хайде сега да я видим медиата.

Ансамбъл “Черпаклийски ритми“ е ясен предварително - ще забие с “Деса три кокошки е заклала“, гащи, чорапи, потници и кинкалерия...😀

Blue Monday за Хъбибий Стратега...

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

голям  минос з а "дърдорещият нещастник- по спомени на  човек бившият екип.❗️

чекаме десуна  се обяви за  генералисимус и пт преТ и от заТ🐑

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Радев, 👍

Paco Pacov

Което е и правилния ход. Има си "Регламент за защита на личните данни", който е с директно прилагане. Глобите в новия закон са твърде малки и не се прилагат. Нито една колекторска фирма не е глобена за злоупотребата с лични данни. Виваком работят ссъс СГ Груп, където се предават всички лични данни на хората, което е нарушение на регламента и закона.

https://iconomicabg.blogspot.com

gowedo

Е, и? "бойчетата" у говорилнята ке му покажат пореднио среден пръст и ке прегласуват "на инат" , фъргайки ветото му у кошчето!!!!

Амира

Президент Радев 👍

цензура

Бой по капандурата бокова  ... Нинова, Йончева, Президента, Нинова, Йончева, Президента... 

inventus

Точно такъв президент ни трябва! Независимо че ОПГ то ще хвърли ветото му в кошчето и пак ще си  гласува каквото са решили. Но днес така утре така на края на народа ще му писне и ще делегира в ръцете на президента достатъчно власт чрез която да минимализира вредите което би нанесло на държавата което и да е ОПГ.

Penchobre

Мисля, че ветото е достатъчно аргументирано! Знам, знам, че това тук няма значение. В страната на маймуните! 🐒🐒🐒🐒

авакум 78

 

 

 

                   В момента , Борисов няма нужда от конфронтация и много ще се замисли преди да отхвърлят ветото .

Гларyс

Колкото са се замислили като са ги гласували тези нелепици. Правят каквото им спуснат отгоре, мисленето няма нищо общо...

Neopol

Депутатите имат два пъта - да приемат президентското вето, като покажат разум или да го отхвърлят и прегласуват текста, с което да забият още по-дълбоко ножа са самоубийството си на евроизборите.

pasi

Търси се разума на Нотариата... По беквокалите в телевизора ще  познаем дали у кошчето или има разум...

Не се надявам особено.

Но от 06.02.2019г.- до 10.02.2019 от 11 ч., всеки ден,  проф. Л. Георгиев е обявил протест в "Подкрепа за Елена Йончева" и разбира се срещу безобразията на шайката. Успех!

генек

Медиите ще си затраят. Свободата на словото зависи от дължината на синджира, казало кучето...

А Барни Ръбъл ще научи Радев на право...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Stern

Кофти дилема пред нотариата.

Началниците Му в Брюксел вече Го смъмриха, че използва закона за запушване устита на (малкото) медии, които се осмеляват да критикуват.

Сега и Президентът налага вето със същите основания.

Та, нотариатът ... дали да прегласува на инат, както досега или все пак размахания брюкселски пръст ще ги накара да преглътнат ината си?

buratinob

Нотариата дилеми няма.

На лиХчето пише:

Радев, Решетников, комънизъм...........

 

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

тц американски колониализъм

от 92 г е на каишка на цру.

тиквата  тогаз  настъпваше в бригадитес  бухалката

Danibus

Президентът Радев👍

Памфуций
снимка на Памфуций

👍 за ветото!

ИвКо

На практика никакъв смисъл от ветото, коалицията с нейните железни правила ще го отхвърли, има смисъл ако отхвърлянето става с квалифицирано мнозинство.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×