Quantcast

Медия без
политическа реклама

Правосъдното министерство предлага да не се дава гражданство срещу инвестиции

ЕК предупреждава, че тази практика носи риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци

22 Яну. 2019Обновена

Министерството на правосъдието предлага от Закона за българското гражданство да отпадне възможността за получаването му на основание инвестиции. Това съобщиха от ведомството, където се подготвя проект за промени в закона. Предложението им е се базира на данни, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. "В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини", съобщават от МП.

Те били уведомили еврокомисаря на правосъдието Вера Йоурова за предприетите мерки. На 30 януари законопроекта ще бъде обсъден от Съвета за развитие към Министерския съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

В сряда се очаква да бъде публикуван доклад на ЕК, с който да бъдат предупредени страните-членки, които позволяват богати чужденци да получават тяхно гражданство или постоянно жителство на тяхна територия срещу големи инвестиции. Това съобщи в понеделник Ройтерс, цитирана от БНР. Според документа това носи много сериозен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци. Агенцията разполагала с чернова на доклада, в която се отбелязва, че единствените три такива страни от ЕС са България, Малта и Кипър, добавя БНР.

През август "Сега" писа, че инвестициите, обещани от чужденци в замяна на българско гражданство, на практика не се контролират. Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната.

Още по темата