facebook
twitter

Горещи новини

Пак недостиг в здравната система - липсва продукт за диагностика на метастази

928
Илияна Кирилова

Поради спиране на доставките на технециеви генератори, пациентите с онкологични заболявания, нуждаещи се от изследване за наличие на метастази, трябва да бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), съобщава здравното министерство, което е изпратило такава инструкция до лечебните заведения.

Министерството  е имало договор за осигуряване на технециеви генератори с фирмата „Новимед Фарма“ ЕООД, сключен на 31.05.2018 г. Фирмата е единствен вносител на този тип генератори за България и към момента има недоставени количества в изпълнение на договора с МЗ. Въпреки проведените срещи с управителя на компанията и уверенията му, че остатъчните количества по договора ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се е случило.

От МЗ припомнят, че с оглед гарантиране своевременното осигуряване потребностите на населението с радиоактивни лекарствени продукти и медицински изделия, на 21.12.2018 г. е проведена обществена поръчка с предмет „Доставка на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2019 г.“, включваща 50 обособени позиции. Процедурата е частично прекратена, тъй като за доставката на технециеви генератори не е подадена нито една оферта. Предстои обявяване в кратки срокове на нова обществена поръчка, като проучване на МЗ показва, че предстои на пазара да се появят нови субекти - доставчици на технециеви генератори.

До сключването на договор за доставка на технициеви генератори, министерството е създало необходимата организация, за да не се допуска какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите с онкологични заболявания, при които е необходимо провеждане на изследване за наличие на метастази, изтъкват оттам.

Ключови думи:

МЗ, недостиг, изследвания
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Болярово се принуди да купува техника на зъболекарите
МЗ е издало брошура с гей снимки за сексуално ограмотяване в училище

27.02.2019

5887 173
Кабинетът се опитва да оправи гафа с партийните субсидии

27.05.2019

189 4

Коментари

buratinob

Предстои обявяване в кратки срокове на нова обществена поръчка, като проучване на МЗ показва, че предстои на пазара да се появят нови субекти - доставчици на технециеви генератори.

 

Ще бъде интересно колко от тях са регестрирани вчера от младежи на 20 години.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×