Quantcast
МО: Няма изтичане на държавни тайни от служба "Военна информация" | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

МО: Няма изтичане на държавни тайни от служба "Военна информация"

Само президентът може да освободи шефа на военното разузнаване, припомнят от военното министерство
1317
Илияна Кирилова

Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана информация от служба "Военна информация" категорично не отговарят на истината, както не отговарят на истината и твърденията за изтичане на държавни тайни, съобщава официално Министерство на отбраната.

В съобщението се казва още: "Съгласно закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ службите за сигурност сами провеждат проучването за достъп до национална класифицирана информация. На базата на това разрешение Държавната комисия по сигурност на информацията /ДКСИ/ издава документ за достъп до класифицирана информация за НАТО и ЕС.

В конкретния случай в съобщението на Военната прокуратура се поставя въпросът за това кой трябва да полага подпис на разрешението за достъп - дали служителят, извършил проверката, или самият директор. 
И в двата случая това не засяга самата процедура за проучване и надеждността на проверените лица.

Към настоящия момент по искане на Военната прокуратура и според разпоредбите на ЗЗКИ е ограничен достъпът до класифицирана информация на директора на служба "Военна информация", а самият той е в отпуск. Тече вътрешна проверка, която трябва да приключи до 10.07.2019 г., за спазването на всички процедури и проверки за надеждност на лицата.

Припомняме, че директорът на служба "Военна информация" е назначен с указ на президента и единствено с указ на президента може да бъде освободен - при наличие на легитимни основания за такова действие.

Както е известно, военното разузнаване е най-старата българска разузнавателна служба, неотдавна тя навърши 111 години. Дейността й се отличава с доказана ефективност и резултатност, което е основание за високите оценки от партньорските служби от НАТО и ЕС."

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

3345 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3377 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1114 6

Коментари

geo_19

Безпрецедентните обвинения на военната прокуратурата срещу сегашния и бившия шеф на служба "Военна информация" повдигна много въпроси, включително и дали не става дума за опит да бъде сменено ръководството на военното разузнаване.

Според Военната прокуратура директорът на службата Пламен Ангелов и предшественикът му Светослав Даскалов са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона. Това е ставало в продължение на три години, но едва сега след сигнал на ДАНС държавното обвинение е забелязало, че става дума за евентуално престъпление.

Според прокуратурата разрешенията за достъп до данни с гриф "Секретно" и "Строго секретно" са издавани от служител по сигурността във военната служба, а не, както е по закон, от ръководителя ѝ.

В странното съобщение на прокуратурата въпросите са много повече от реалната информация. В него не се посочва кои хора са получили нерегламентирано достъп до информация, защо практиката е продължила три години и имало ли е последващи течове на информация.

Бившата шефка на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова коментира пред БНР, че подобно "оповестяване" е невиждано. 

"Когато дойдат на проверка от НАТО, която ще обхване и ДАНС, и прокуратурата, ще установи, че има заповед, която дава мандат на заместника на службата да подписва разрешенията за достъп до класифицирана информация", коментира Цвета Маркова.

Становище в подобен смисъл трябва да е дала вече и ДКСИ. За наличие на нерегламентиран достъп трябват четири предпоставки, каквито не са налице, каза тя.

"Това оповестяване е изключително позорно и застрашаващо националната сигурност. Искрено се надявам, че тази информация няма да се потвърди при инспекцията на НАТО", казва Маркова.

По думите ѝ публичността е вредна за сферата на сигурността на държавата.

"Самата система за сигурност трябва да има инструментариум, който да не позволява допускането на каквито и да било пропуски, макар и технически, а на второ място - да не допуска такова невиждано досега като размер оповестяване на настъпили рискове или заплахи", добавя тя.

Според нея този, който е подал сигнала в ДАНС, вероятно не е запознат със закона или го тълкува повърхностно и неправилно.

"Правомощията на ДАНС се отнасят за всички останали, освен за службите за сигурност", каза Маркова и обясни, че световна практика е една служба да не се меси в работата на друга, защото това еднакво вреди и на двете.

"Надявам се ДАНС да не е влязла на проверка в Служба "Военна информация". Самата служба би трябвало да има собствено звено "Сигурност", което да обезпечава, да гарантира вътрешната сигурност на тази специална служба", коментира доц. Маркова.

 

https://www.mediapool.bg/kakvo-oznachava-razsledvaneto-na-prokuraturata-vav-voennoto-razuznavane-news295434.html

Влез или се регистрирай за да коментираш